Burse - Fonduri mutuale

Giugiumică: Avem nevoie de capital străin pentru ca piaţa să-şi revină

Giugiumică: Avem nevoie de capital străin pentru ca piaţa să-şi revină
08.09.2010, 23:57 28

Bursa a înregistrat ieri a doua şedinţă consecutivă de corecţiiîntr-o piaţă în care majoritatea investi­to­rilor au continuat săfie în expectativă, astfel că lichiditatea a fost limitată la numai8,1 mil. lei (2 mil. euro).
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celormai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua înscădere cu 0,25%, iar indicele BET a pierdut 0,36%. Doar indiceleSIF-urilor, BET-FI, a închis ziua cu o creştere mică, de0,05%.
Majoritatea acţiunilor s-au tran­zacţionat într-un interval devariaţie de plus/minus 1%, pierderi de peste 1% înregistrândTranselectrica (TEL), Banca Transilvania (TLV) şi BVB.
"Ne lipseşte o adâncime a pieţei, majoritatea investitorilorprezenţi în piaţă sunt români, care au fonduri limitate şi dinaceastă cauză ne învârtim în acest cerc. Este nevoie de fluxuri noide bani străini pentru a vedea o revenire a pieţei şi chiar aeconomiei. Investitorii instituţionali cunosc situaţiamacroeco­no­mică a României şi nu îşi fac vise că se va întâmplaceva spec­taculos peste noapte. În primul rând este nevoie destabilitate fiscală, iar la acest nivel România stă mai bine decâtalte state din regiune, dacă ne uităm la o perioadă mai lungă detimp. Datoriile României nu sunt mari, deficitul nici el, iarşomajul este mai redus decât în alte ţări din jur", a declaratLiviu Giugiu­mică, directorul general al firmei de brokerajUniCredit CA-IB Securities.
El consideră că investitorii străini vor reveni în România numaidupă stabilizarea situaţiei de pe pieţele dezvoltate.
"Atât timp cât economia globală nu se stabilizează nu vom vedea orevenire a investitorilor instituţionali şi nici o revenire aRomâniei. Din nou trebuie să vină fonduri imobiliare să cumpereterenuri, fonduri de investiţii să cumpere acţiuni. Pentru ca piaţasă poată merge este nevoie de un şoc în sistem prin infuzii de banistrăini. Guvernul nu are ce să facă în momentul actual, doar săatragă fonduri europene pentru a construi ceva. Însă se pare căeste o incapacitate cronică, nu numai a acestui guvern, dar şi acelor dinainte, de a concretiza investiţii în infrastruc­tură.Motivaţiile că nu sunt bani nu merg, pentru că sunt fondurieuropene, însă trebuie accesate", a mai spus Giugiumică.
El a arătat că boom-ul dinaintea crizei a fost determinat tot defluxurile mari de bani străini din perioada 2002 - 2003, care audus la ridicarea nivelului de trai al populaţiei, alconsumului.
Giugiumică crede că listările unor pachete de acţiuni la unelecompanii de către Ministerul Economiei vor duce la relansareapieţei de capital şi implicit şi a economiei.
"Vor atrage investitori străini, free-float-ul acţiunilor vacreşte. Trebuie să ne gândim că marile fonduri de investiţii nu aufost prezente pe piaţa noastră nici înainte de criză. Sunt unelefonduri străine care investesc minim 50-100 de milioane de euroîntr-o companie. Banii pe care statul îi va încasa din vânzareaunor pachete de acţiuni pot fi utilizaţi pentru alte investiţii, îninfrastructură, în dezvoltarea altor companii. Este o întreagăînlănţuire de evenimente, iar aceste listări pot reprezenta un pasimportant în relansarea României", a conchis şeful CA-IB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO