Burse - Fonduri mutuale

Goldman Sachs şi Erste Bank caută cumpărători pentru 19% din Petrom

Goldman Sachs şi Erste Bank caută cumpărători pentru...

Autor: Roxana Pricop

17.09.2014, 00:08 762

Fondul Proprietatea ar fi mandatat banca americană Goldman Sachs şi pe aus­triecii de la Erste Bank să îi găsească cumpărători pen­tru un pachet semnificativ de acţiuni Petrom, potrivit unor surse din piaţă.

Fondul deţine un pachet de 18,9% din capitalul Petrom care valorează 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro), primit de la statul român la înfiinţare. Dacă fondul va reuşi să vândă întregul pachet de acţiuni la Petrom, atunci aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie de bursă. Acţiunile FP au crescut până la pragul record de 0,91 lei/titlu pe tranzacţii de 50 milioane de lei în şedinţa de ieri, în timp ce acţiunile Petrom s-au corectat cu 2%, până la 0,464 lei/titlu pe rulaje de 4,3 milioane de lei.

Nu este prima oară când în piaţă apar informaţii privind o posibilă vânzare a FP de acţiuni Petrom. În luna martie, fondul ar mai fi încercat să vândă un pachet de acţiuni Petrom astfel încât să ajungă cu deţinerea la sub 15% din capital, însă nu a reuşit să facă tranzacţia.

WikiZF: Profilul companieiFondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companieiPetrom

În martie, fondul ar fi angajat pe brokerii de la Goldman Sachs şi de la Wood, însă acum fondul lucrează cu Goldman Sachs şi cu Erste Bank, bănci care i-au intermediat şi tranzacţia de vânzare în valoare de 645 mil.lei de la Romgaz. Brokeri din piaţă spun că fondul ar căuta cumpărători în special pe pieţele externe, astfel că tranzacţia ar putea dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Întrebat de ZF dacă are în plan reducerea participaţiei la Petrom în următoarele şase luni, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a răspuns: „Am anunţat în luna martie faptul că, parte a angajamentului său continuu de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a îm­bunătăţi lichiditatea activelor din portofoliul fondului, fondul analizează opţiunile sale strategice pentru a-şi reduce potenţial participaţia în OMV Petrom S.A. la o deţinere de sub 15%, în funcţie de condiţiile de piaţă adecvate şi de aprobările necesare. Când vor apărea noi evoluţii materiale legate de această tranzacţie le vom anunţa întregii pieţe, ca de obicei, printr-un raport curent.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO