Burse - Fonduri mutuale

Graficul care da fiori investitorilor din intreaga lume: Au ajuns pieţele de capital din nou pe marginea prăpastiei?

Graficul care da fiori investitorilor din intreaga lume: Au ajuns pieţele de capital din nou pe marginea prăpastiei?
06.07.2010, 23:41 194

Analiştii internaţionali au urmărit evoluţia indicelui Dow JonesIndustrial Average (DJIA) - cel mai cunoscut indice bursier dinlume de-alungul istoriei - şi au observat o asemănare izbitoare aevoluţiei acestui indice din ultimii doi ani cu cea de la începutulmarii crize economice din SUA dintre anii 1929 şi 1932.

Atunci, în decurs de aproximativ un an, indicele Dow Jones acăzut cu 50% şi a avut o revenire puternică, câştigând 50%.

Bucuria investitorilor a fost însă de scurtă durată, pentru căîn continuare indicele a intrat într-o corecţie prelungită, peparcursul căreia acesta s-a depreciat de circa patru ori.

În ultimii doi ani, indicele Dow Jones a pierdut în prima fazăpeste 50% din valoare, după care a înregistrat o revenire peparcursul căreia a câştigat 71 de procente, iar în ultimele luni arevenit pe scădere, pierzând până în acest moment 13,5 procente dinvaloare.

Unii analişti internaţionali se tem că istoria se va repeta, iarpiaţa americană va continua să scadă de câteva ori în următoriiani, la fel cum s-a întâmplat între anii 1930 şi 1932.

Această perspectivă dă fiori însă investitorilor din întreagalume, în condiţiile în care pieţele bursiere din Europa şi Asiasunt puternic corelate cu cele din SUA, iar un trend descendent dedurată ar evapora sute sau chiar mii de miliarde din portofoliileinvestitorilor şi ar adânci şi mai mult criza economicăglobală.

Investitorii de la Bucureşti, cu ochii pe DowJones

De când a început criza, din vara anului 2007, bursa de laBucureşti a fost puternic corelată cu piaţa americană, mişcările însus şi în jos ale indicilor BVB fiind mult mai ample însă. Aşa seface că deşi indicii bursei americane au scăzut cu circa 50% întimpul crizei, piaţa locală a consemnat scăderi de peste 80%, adicăo depreciere de peste cinci ori. Pe de altă parte, revenirea a fostla fel de spectaculoasă, valoarea indicilor de la Bucureştitriplându-se în perioada martie 2009 - aprilie 2010.

"Sunt şanse ca minimele din martie 2009 să fie retestate, însăîn momentul de faţă este greu de estimat probabilitatea ca acesteveniment să aibă loc. Consider că o comparaţie cu perioada 1930 arfi mai oportună dacă Dow Jones va trece sub nivelul de 8.800 depuncte. În acest fel succesiunea de lower lows şi lower highscaracteristică unui trend descendent ar prinde contur, fiindconfirmată atât temporal, cât şi ca amplitudine", spune DragoşDărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Nu este prima dată când analiştii internaţionali comparăperioada actuală cu criza americană din anii '30, unul dintreargumentele aduse de aceştia fiind faptul că ambele crize au avutla bază, printre altele, supraîndatorarea populaţiei şi aantreprenorilor, ca efect al dobânzilor mici de pe piaţă dinperioada anterioară, care au agravat problemele din sistemul bancardupă ce creşterea economică s-a răcit brusc.

"Diferenţa este că acum revenirea la americani şi de pe Bursă adurat un an şi două luni, iar în timpul Marii Depresii doar şaseluni. Contează foarte mult ca modelul să se încadreze şi în timp,nu numai în tipar. Sunt şanse mici să se repete scenariul deatunci. Ar fi un dezastru total şi ar însemna ca Dow Jones să scadăsub 2.000 de puncte, de la circa 9.700 de puncte în prezent. Esteun scenariu fatalist", spune Gabriel Rotaru, director departamenttranzacţionare din cadrul firmei de brokeraj IntercapitalInvest.

Pe timpul corecţiilor drastice ale bursei americane din anii'30, indicii au înregistrat în anumite perioade creşteri şi de101%, fără ca însă trendul descendent al pieţei să se consume.Aprecierile mai mari au avut loc spre finalul trendului de scădere,când volatilitatea era una foarte ridicată.

Analiza tehnică indică pe termen lung corecţii pe maitoate bursele

Analiştii de pe piaţă spun că bursa autohtonă va evolua cel maiprobabil în perioada următoare sub linia de trend descendent care aînceput încă din anul 2007 atât pe indicele BET, cât şi BET-Fi şirecomandă prudenţă investitorilor.

"Într-adevăr, în acest moment de pe poziţia tehnică piaţaamericană este una slabă. Dow Jones a spart un prag de suport la9.750 de puncte. Pe termen scurt Bursa arată o uşoară revenire, darpe ansamblu arată că merge în jos. Mai mult merg pe ideea că Bursava continua să scadă", spune Gabriel Rotaru.

Analiştii Tradeville spun că atingerea pragului de 9.000 depuncte pe indicile american Dow Jones este una probabilă, acestafiind un fost prag de rezistenţă din ianuarie 2009. Pentru acestlucru, indicele ar trebui să coboare cu circa 7% faţă de actualeleniveluri.

Argumente pro şi contra

Asemănări

  • Tiparul evoluţiei indicelui Dow Jones este aproape identic înperioada august 1929 - iunie 1930, respectiv martie 2008 - iulie2010.
  • Proporţia dintre perioada de timp în care indicele a atinsminimele şi durata revenirii ulterioare este similară, perioada decreştere fiind uşor mai lungă decât cea de scădere.
  • Cele două perioade prezintă fiecare câte două formaţiuni de tip"cap şi umeri" care în analiza tehnică indică continuareacorecţiilor.

Deosebiri

  • Perioadele de creştere şi revenire dintre cele două momenteistorice ale indicelui american Dow Jones diferă totuşi caîntindere.
  • În 1929, corecţia a durat circa 5 luni de zile, urmată de orevenire care s-a întins pe 6 luni de zile. În cazul perioadei decriză din prezent, indicele american a scăzut timp de aproximativ10 luni şi s-a aflat pe creştere 12-13 luni de zile. Amplitudineascăderii şi a revenirii a fost mai mare în anii 2008-2010,comparativ cu perioada anilor '30.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO