ZF 24

Grecul Sophocleous a fost dat afară şi de la Impact, la două săptămâni după ce a fost demis de la CFR

Grecul Sophocleous a fost dat afară şi de la Impact, la...

Autor: Andrei Chirileasa

29.04.2013, 18:20 2412

Grecul Dimitris Sophocleous a fost revocat, vineri, din funcţia de preşedinte al dezvoltatorului imobiliar Impact (simbol bursier IMP), de către acţionarii companiei, însă directorul general Ştefan Gheorghiu Milicin a fost menţinut în consiliul de administraţie şi în funcţia de director general, în ciuda pierderilor record de anul trecut.

Din consiliu au ieşit şi Dan Ioan Popp, fondatorul companiei, care a rămas fără acţiuni după ce Banca Transilvania i-a executat participaţia pentru a recupera un credit. Valeriu Ionescu, unul dintre colaboratorii lui Popp şi-a dat şi el demisia, iar Vlad Neacşu, preşedintele Primcom Bucureşti, companie controlată de Fondul Proprietatea, nu a mai fost ales.

Sophocleous, fost director financiar al distribuitorului de medicamente A&D Pharma, şi al operatorului de telecomunicaţii Romtelecom, fusese numit anul trecut în funcţia de preşedinte al Impact, în locul lui Dan Ioan Popp, fondatorul companiei. El a fost pentru o scurtă perioadă membru al CA şi director general al CFR, dar şi-a dat demisia la mijlocul lunii aprilie, după ce planul de administrare a fost respins de acţionarii companiei, adică de Ministerul Transporturilor.

La Impact, principalii acţionari sunt acum omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cu 23% din acţiuni, şi Adrian Andrici, cu o participaţie de 10,7%. Printre acţionarii semnificativi se mai găsesc şi câteva fonduri de investiţii, precum suedezii de la East Capital, Franklin Templeton şi fonduri de pensii ale ING.

La AGA de vineri au participat acţionari reprezentând 67,8% din acţiunile Impact.

În consiliul de administraţie au fost alese cele trei reprezentante ale lui Gheorghe Iaciu, Iulia Urda (CEO al Octogon Total Management, firmă controlată de omul de afaceri), Drăguţa Mihăilă (director de vânzări la Octogon Total Management) şi Ecaterina Petre (fost director economic la aceeaşi firmă).

Al cincilea membru este Lucian Claudiu Mateescu, fost director general al Raptis Kavouras SRL, firmă deţinută de grupul grecesc cu acelaşi nume, care a preluat în iulie 2008 Satul Francez de la Costică Constanda printr-o tranzacţie de 68 mil. euro. Mateescu a fost propus ca administrator la Impact de către Bogdan Juravle, şeful firmei de brokeraj Swiss Capital.

Tot vineri, acţionarii Impact au ales un nou auditor financiar al companiei, mandatul fiind acordat KPMG, care a strâns cele mai multe voturi.

Acţionarii Impact au aprobat cu majoritate de voturi rezultatele financiare pe 2012, cu pierderi consolidate de 75,5 mil. lei la afaceri de 28,5 mil. lei. În 2011, compania avusese pierderi de 48,3 mil. lei la afaceri de 9 mil. lei.

Impact are în prezent o capitalizare de 29,3 mil. lei (6,7 mil. euro). În 2007, compania ajunsese să valoreze circa 300 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO