Burse - Fonduri mutuale

Grupul Electrica a înregistrat în primele nouă luni ale anului venituri operaţionale de 4,1 miliarde lei, în scădere cu 0,5%

Grupul Electrica a înregistrat în primele nouă luni...

Autor: Roxana Rosu

15.11.2017, 10:03 273

Grupul Electrica a înregistrat în primele nouă luni ale anului venituri operaţionale de 4,1 miliarde lei, în scădere cu 0,5%, şi un profit net de 95 milioane lei, cu 80% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, câştig obţinut aproape integral în trimestrul trei.

În acelaşi timp, grupul a distribuit o cantitate de aproximativ 13,4 TWh, în crestere cu  2,8% fata de aceeasi perioada din 2016, catre aproximativ 3,69 milioane utilizatori, iar cantitatea furnizata a scazut cu 8,7%, potrivit raportului financiar al companiei.

Profitul operaţional al Electrica s-a redus la 116 milioane lei, de la 557 milioane în primele nouă luni din 2016, în principal din cauza pretului de achizitie al energiei electrice.

“Vreau sa remarc imbunatatirea semnificativa a rezultatelor financiare inregistrate de Grupul Electrica in primele noua luni ale acestui an. Desigur, rezultatele cumulate in aceasta perioada sunt inca puternic afectate de efectele dezechilibrelor majore din piata de energie, in special, din trimestrul intai si, partial, din trimestrul al doilea. In consecinta, strict in trimestrul al treilea a fost realizat practic aproape tot profitul net si profitul operational obtinut pe durata primelor noua luni. In trimestrul trei, desi au continuat sa fie probleme pe piata de furnizare, sectorul de distributie a atins niveluri rezonabile de profitabilitate. In plus, masurile de diminuare a impactului adoptate de management au avut efect. Situatiile limita din prima parte a anului, ne-au determinat sa adoptam o strategie pe masura noilor conditii din piata si sa trecem la implementarea rapida a unor programe de reducere a costurilor, de optimizare a proceselor si a structurilor administrative”, a spus Catalin Stancu, Director General Electrica SA.

El a adăugat că a luat toate masurile necesare pentru imbunatatirea performantelor pana la finalul anului si face un apel catre autoritati referitor la necesitatea unor masuri legate de functionarea cadrului de desfasurare existent al pietei de energie.

Actionarul principal al Electrica SA este statul roman, reprezentat prin Ministerul Energiei (48,78%) dupa ce participatia sa a fost diminuata ca urmare a unei oferte publice initiale in iulie 2014. Urmatorul actionar ca procent de detinere este BERD, cu 6,9%.

Grupul Electrica este operatorul de distributie a energiei electrice si principalul furnizor de energie electrica in regiunile Muntenia Nord (judetele Prahova, Buzau, Dambovita, Braila, Galati si Vrancea), Transilvania Nord (judetele Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj, Bihor si BistritaNasaud) si Transilvania Sud (judetele Brasov, Alba, Sibiu, Mures, Harghita si Covasna), operand cu statii de transformare si linii electrice cu tensiuni intre 0,4 kV si 110 kV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO