Burse - Fonduri mutuale

Guvernul amână cu încă un an, până în decembrie 2013, listarea unor acţiuni la companii de stat

Guvernul amână cu încă un an, până în decembrie 2013, listarea unor acţiuni la companii de stat

Foto Shutterstock

Autor: Mediafax

19.12.2012, 00:06 847

Guvernul a extins cu un an, până în 31 decembrie 2013, perioada în care s-a angajat că va lista la bursă acţiuni ale unor companii de stat, acest termen fiind amânat de mai multe ori în ultimii ani de către Executiv.

Printr-un proiect de lege adoptat în şedinţa de marţi, Guvernul a decis ca termenul în care procedurile de admitere la tranzacţionare trebuie finalizate să fie din nou amânat, de la 31 decembrie 2012 la 31 decembrie 2013.

Potrivit angajamentelor cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul ar fi trebuit ca până la finalul acestui an sau începutul anului viitor să plaseze pe piaţa de capital pachete de acţiuni ale companiilor Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucureşti, CFR Marfă, Tarom, Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica.

De asemenea, Guvernul s-a angajat să facă oferte publice secundare, până la aceeaşi dată, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finalul lunii martie.

Listarea Hidroelectrica este întreruptă, întrucât compania a intrat în insolvenţă.

Listarea pe bursă a companiilor este prevăzută şi în Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

În vara acestui an, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu va reuşi, probabil, să respecte unele termene convenite cu FMI privind vânzarea de participaţii la companiile de stat din cauza disputelor dintre el şi preşedintele Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO