Burse - Fonduri mutuale

Guvernul cere 90% din profiturile companiilor de stat pe 2017. Va urma un "carnaval" al dividendelor

Guvernul cere 90% din profiturile companiilor de stat pe...

Autor: Liviu Popescu

08.02.2018, 15:13 4201

Guvernul a redactat un memorandum în care cere ca reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor să solicite repartizarea a 90% din profiturile companiilor spre dividende şi vărsăminte la buget, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.

“Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2017 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat transmis astăzi de Guvern.​

Guvernul apelează din nou la companiile de stat în vederea atragerii de bani la buget, dezechilibrat de majorările salariale şi de încasările mai mici din TVA, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. Multe dintre companii au susţinut că prin dirijarea a 90% din profit vor rămâne fără bani de investiţii.

Analiştii şi brokerii chestionaţi de ZF au anticipat că Guvernul va lua această decizie şi anul acesta prin prisma situaţiei financiare a statului.

De exemplu BRK a calculat randamente de 10-12% la Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz în contextul unei repartizări de 90% din profiturile pe 2017.

Ce s-a întâmplat cu “toţi bănuţii se duc în investiţii”?

Decizia Guvernului este în contrast cu declaraţiile Ministrului Energiei.

Anton Anton spunea la începutul lunii februarie că prioritatea mandatului său este reprezentată de investiţiile în sectorul energetic, intenţia fiind de a elabora o nouă strategie energetică pentru a proteja mixul de producţie actual.

”Toate priorităţile mele sunt legate de investiţii. Toţi bănuţii se duc în investiţii. Noi suntem datori cu o strategie energetică a României. Hai sa ne apucăm de treabă”, a declarat Anton Anton la prima conferinţă de presă la care a participat.

Practic Ministerul Energiei promite că fiecare “bănuţ” se duce la investiţii, dar Guvernul îşi lasă companiile cu visteria goală.

În anul 2017 la bursa românească cele mai performante patru acţiuni din indicele BET au fost la companii de stat ca urmare a deciziei statului de a cere 90% din profit, iar ulterior şi banii din rezerve.

Nuclearelectrica, Conpet Ploieşti şi Transgaz au fost în 2017 cele mai performante acţiuni din indicele de referinţă BET ca urmare a randamentului mare al dividendelor cât şi a îmbunătăţirii rezultatelor financiare în primele nouă luni.

Indicele de referinţă BET a închis anul cu o creştere de 9,4%, în timp ce indicele BET-TR, care urmăreşte şi dividendele plătite de companiile din prima ligă bursieră, a avut o apreciere de 19%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO