Burse - Fonduri mutuale

Guvernul înfiinţează autoritatea unică de supraveghere financiară

Guvernul înfiinţează autoritatea unică de supraveghere financiară

Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

19.12.2012, 00:07 1517

Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia unică care va monitoriza din 15 martie activitatea de pe piaţa de capital, pensiile private şi asigurările.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri pentru Mediafax că Ministerul Justiţiei va reglementa în perioada imediată şi ultimele detalii privind noua structură.

Guvernul va desfiinţa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate până cel târziu pe 15 martie 2013 de către ASF. Cele trei comisii au 450 de angajaţi şi au încheiat 2011 cu deficite cumulate de 26 de milioane de lei din cauza cheltuielilor mari cu salariaţii.

Proiectul fulger al înfiinţării autorităţii unice de supraveghere financiară a apărut în urmă cu o săptămână şi a dat peste cap întreaga piaţă financiară pentru că guvernul vrea să desfiinţeze cele trei comisii de supraveghere care funcţionează de aproape două decenii ca instituţii de sine stătătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO