Burse - Fonduri mutuale

Guvernul pregăteşte pe hârtie listarea perlelor din energie Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Guvernul pregăteşte pe hârtie listarea perlelor din energie Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Autor: Adrian Cojocar

24.11.2011, 00:07 891

Ministerul Economiei a făcut public un proiect de hotărâre de guvern privind listarea pe bursă a celor mai importante companii ale sale din sectorul energetic, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, prin intermediul unor oferte publice iniţiale prin intermediul cărora investitorii vor putea subscrie titluri reprezentând câte 10% din capitalul acestor societăţi.

Oferta de listare a Hidroelectrica ar putea fi comparabilă cu cea derulată recent de stat la Petrom, care a fost evaluată la peste 484 mil. euro, dar care s-a încheiat fără succes.

Decizia vine în contextul în care Guvernul şi-a asumat faţă de FMI listarea unor pachete de 10% din cele două companii pe bursă şi de 15% din alte societăţi, precum Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.

Dacă la precedentele oferte statul a vândut acţiuni pe bursă pentru a face loc altor acţionari, în cazul celor două societăţi vrea să schimbe strategia, respectiv intenţionează să majoreze capitalul acestor companii renunţând la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor să intre în acţionariatul Nuclearelectrica şi Hidroelectrica. Deci acţiunile vândute pe bursă vor fi noi şi nu din portofoliul statului.

În cazul Nuclearelectrica, proiectul prevede ca un pachet de 10%, care ar fi trebuit să fie subscris de către stat, să fie oferit investitorilor de pe bursă, în timp ce Fondul Proprietatea, care deţine 9,7% din acţiuni, va putea să-şi păstreze participaţia dacă subscrie acţiuni reprezentând 1,077% din capital la preţul de ofertă de pe bursă.

Totodată, statul va renunţa în detrimentul investitorilor de pe bursă la dreptul de subscriere pentru un pachet de 10% din Hidroelectrica în operaţiunea de majorare de capital pe care o are în vedere. Fondul Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile Hidroelectrica, va avea dreptul de a-şi menţine participaţia în companie dacă subscrie un procent de 2,49% din acţiunile companiei. Conform anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România editat de Ziarul Financiar, Hidroelectrica era evaluată anul trecut la 3,36 mld. euro şi Nu­clear­electrica la 1,75 mld. euro.

Pe baza acestor valori ar rezulta că prin majorarea de capital Hidroelectrica ar putea să strângă 419 mil. euro din care investitorii vor putea subscrie ac­ţiuni în valoare de circa 336 mil. euro, iar restul de 83 mil. euro ar trebui să vină din conturile Fondului Proprietatea, care deţine 20% din acţiuni. Totodată statul ar putea atrage la Nuclearelectrica prin majorarea de capital circa 194 mil. euro, din care investitorii de pe bursă ar avea dreptul să subscrie 175 mil. euro, iar Fondul Proprietatea ar trebui să vină cu circa 19 mil. euro pentru a-şi menţine partici­paţia în companie (de 9,7%).

Majorările de capital vor permite Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să se întărească cu capital de pe bursă cu care să-şi finanţeze investiţiile, în timp ce prin vânzarea participaţiilor de către stat banii s-ar fi scurs în afara companiei spre bugetul statului, iar societăţile nu ar fi beneficiat de banii de pe bursă.

Odată cu listarea, activitatea Hidro­elec­trica şi Nuclearelectrica se vor afla permanent sub "lupa" investitorilor de pe bursă, iar cele două companii vor fi nevoite să-şi transparentizeze activitatea, fapt ce ar putea avea efecte benefice asupra profitabilităţii acestor companii care au fost acuzate în trecut de încheierea unor contracte păguboase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO