Burse - Fonduri mutuale

Guvernul privatizează energia pe Bursă doar pe vorbe, fără calendar

Guvernul privatizează energia pe Bursă doar pe vorbe, fără calendar

Autor: Roxana Pricop

09.02.2011, 23:59 42

Polonia a strâns 8 miliarde de euro din privatizări în trei ani,onorându-şi promisiunile şi planificând din timp vânzarea deactive. La Bucureşti, companiile de stat s-au listat doar la bursazvonurilor în ultimii ani.

Guvernul de la Varşovia a învăţat singur lecţia privatizărilorprogramând vânzările de active prin strategii multianuale, contactedirecte cu investitorii străini şi folosirea diplomaţilor pentrupromovarea proiectelor.

România descoperă la presiunea FMI necesitatea privatizărilor,după ce în ultimii ani oficialităţile locale au promis în repetaterânduri privatizarea prin Bursă a companiilor energetice fără aavansa un calendar sau strategie de privatizare. Tot ce se ştieoficial este că pachete de 10% din Petrom şi câte 15% din Transgazşi Transelectrica ar putea fi vândute la un moment dat pe Bursă înacest an.

Concurenţa pentru banii investitorilor este însă extrem deputernică, având în vedere că Polonia şi-a programat pentru acestan privatizări de

4 mld. euro, iar statul austriac are în plan vânzarea departicipaţii de 24 mld. euro pe bursa din Viena în următoriiani.

"Concurăm pentru resurse cu statele din regiune în ceea cepriveşte privatizarea compa­niilor prin piaţa de capital. Pentruproiectele din 2011, Polonia are un program de privatizări încă din2008, pe care l-a respectat cu stricteţe. Din ofertele secundare deacţiuni la Petrom, Transgaz şi Transelectrica, statul roman arputea strânge 600 mil. euro în 2011", a spus Laurenţiu Ciocârlan,director al departamentului Oferte Primare la firma de brokerajRaiffeisen Capital&Invest.

Listarea unui pachet de 15% din producătorul naţional de gazeRomgaz, proiect anunţat pentru finalul anului 2010 de fostulministru al economiei Adriean Videanu, se amână din nou. Noultermen este începutul anului viitor.

"Listarea Romgaz va avea loc la începutul anului viitor, avândîn vedere că pregătirile pentru lansarea unei oferte publiceiniţiale de acţiuni necesită un interval mai lung de timp", a spusVictor Cazana, director al Oficiului Participaţiilor Statului şiPrivatizării în Industrie.

Modelul polonez:

n program de privatizare conceput pe 3 ani şi actualizat anual,publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe polonez

n publicare anuală pe site a planului de privatizări

n vizite diplomatice pentru promovarea proiectelor

n hartă cu privatizări, anunţuri publice privind vânzările deactive publicate pe site-ul Finanţelor

Modelul românesc

n Nu există un document scris nicăieri, ci doar ştiri pe sursedespre intenţii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO