Burse - Fonduri mutuale

Guvernul PSD măcelăreşte Bursa prin declaraţiile legate de Pilonul II de pensii private. Mihai Marcu, MedLife: “În fiecare după-amiază vin cu declaraţii iresponsabile. Fac mai rău decât dacă l-ar închide”

Guvernul PSD măcelăreşte Bursa prin declaraţiile...

Autor: Liviu Popescu

30.05.2018, 21:56 10162

Bursa de Valori de la Bucureşti este lovită în plin de declaraţiile oficialilor Guvernului cu privire la mecanismul de funcţionare al sistemului de pensii private Pilon II, în condiţiile în care miercuri indicele principal BET a scăzut cu 2,2%, cel mai abrupt declin zilnic din ultimele aproape 12 luni.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II sunt printre cei mai activi investitori de pe piaţa de capital din România şi au ajuns să fie printre cei mai mari acţionari la Banca Tran­silvania (11,6%), MedLife (15,5%), Trans­gaz (14%), BVB (16,6%).

Marţi seară ministrul muncii a afirmat la un post de televiziune că Pilonul II va deveni unul opţional, fără să ofere însă mai multe detalii, iar miercuri dimineaţă a venit replica preşedintelui Klaus Iohannis: „Este începutul sfârşitului pentru Pilonul II“.

În eventualitatea în care fondurile Pilon II vor rămâne fără bani de investiţii pentru piaţa de capital locală, acest lucru se va reflecta în cotaţiile acţiunilor din portofolii, mai ales la cele la care fondurile au o expunere ridicată.

Cele mai abrupte scăderi de la Bucureşti miercuri au fost pe acţiunile care se găsesc în portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II: MedLife a scăzut cu 5%, la minimul din aprilie 2017, Transgaz a avut un declin de 4,9%, iar Digi este la minimul istoric.

“Piaţa este bulversată de declaraţiile iresponsabile de la o zi la alta ale diverşilor guvernanţi. Însă pentru o companie la care se tranzacţionează mai puţin de 1 ‰ din capitalizare o astfel de scădere nu reflectă cu adevărat evoluţia valorii companiei. Toate companiile care au scăzut, au scăzut pe volum foarte mic, pe tendinţa pieţei. Este incredibil cum în fiecare după-amiază se vine cu declaraţii iresponsabile. Fac mai rău pieţei de capital în acest fel decât dacă ar închide fondurile de pensii Pilon II. Nimeni nu ţine cont însă că aceşti bani din Pilonul II sunt banii României de puşculiţă. Toate ţările pun bani deoparte şi se capitalizează prin fondurile de pensii, care contribuie la investiţiile pe termen lung. De fapt şi de drept sunt banii României de pensii”, a spus Mihai Marcu, CEO şi preşedinte al MedLife.

Bursa de la Bucureşti trece în aceste zile printr-o „furtună perfectă“, dar surprinzător până şi investitorii care în mod normal ar fi profitat de preţurile scăzute ale acţiunilor pentru a-şi completa portofoliile pare că lipsesc din piaţă în contextul unui rulaj de tranzacţionare cuprins între 15 şi 30 mil. lei în ultimele două săptămâni, la jumătatea mediei acestui an. Miercuri activitatea de tranzacţio­nare a fost ceva mai intensă, cu un rulaj de tranzacţionare de 60 mil. lei.

„În momentul de faţă vedem presiune la vânzare pe piaţa locală, însă şi pieţele euro­pene sunt în condiţii similare. În acest context, perioada următoare se arată vola­tilă“, spune Aurel Bernat, director general al BT Asset Management, administrator de fonduri de investiţii cu 4 mld. lei active totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO