Burse - Fonduri mutuale

​Guvernul se răzgândeşte şi renunţă la impozitul anticipat pe tranzacţii bursiere. Investitorii vor plăti un singur impozit la finalul anului, pe câştigurile nete

​Guvernul se răzgândeşte şi renunţă la impozitul...

Autor: Andrei Chirileasa

24.05.2012, 19:33 1218

Guvernul a renunţat la intenţia de a impozita cu 16% la sursă câştigurile din tranzacţiile profitabile de pe bursă, potrivit noii forme a proiectului ordonanţei de modificare a Codului Fiscal publicată joi seara pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Investitorii vor declara la finalul fiecărui an câştigurile nete obţinute din tranzacţii pe bursă, până la finalul lunii februarie a anului următor, şi vor plăti un impozit de 16% aferent acestor câştiguri. Investitorii vor scăpa de drumurile trimestriale la fisc.

Ce spune noul proiect de ordonanţă:

La articolul 66, alineatele (51) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„(51) Câştigul net anual/Pierderea netă anuală din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise se determină ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului respectiv. Câştigul net anual/Pierderea netă anuală se determină de către contribuabil, pe baza declaraţiei privind venitul realizat, depusă conform prevederilor art.83. Câştigul net anual impozabil se determină de organul fiscal competent.

(6) Pentru tranzacţiile cu titlurile de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, efectuate în cursul anului fiscal, fiecare intermediar, societate de administrare a investiţiilor în cazul răscumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de investiţii sau alt plătitor de venit, după caz, are următoarele obligaţii:

a) calcularea câştigului/pierderii la fiecare tranzacţie, efectuată pentru contribuabil;

b) calcularea totalului câştigurilor/pierderilor pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului pentru fiecare contribuabil;

c) transmiterea în formă scrisă către fiecare contribuabil a informaţiilor privind totalul câştigurilor/pierderilor, pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat.

d) depunerea la organul fiscal competent, a declaraţiei informative privind totalul totalul câştigurilor/pierderilor, pentru fiecare contribuabil, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat.”

La articolul 67 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„a) Impozitul anual datorat de contribuabil pentru câştigul net anual impozabil se stabileşte de organul fiscal competent, potrivit prevederilor art.84, pe baza declaraţiei privind venitul realizat.

Pentru câştigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise realizate începând cu data de 1 ianuarie 2013 inclusiv, nu se efectuează plăţi anticipate în cursul anului fiscal, în contul impozitului anual datorat.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO