Burse - Fonduri mutuale

Hocus - pocus la Proprietatea: cea mai mare pierdere a devenit profit

Hocus - pocus la Proprietatea: cea mai mare pierdere a devenit profit
12.03.2009, 17:50 24

Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al Fondului Proprietatea, ar putea incasa 40 mil. euro de la Fondul Proprietatea dupa ce a hotarat ca societatile de investitii financiare pot inegistra pierderile din deprecierea portofoliului in capitalurile proprii.

In aceste conditii, Fondul Proprietatea, care a raportat pentru anul trecut pierderi record, de 3,4 mld. lei, ca urmare a reevaluarii participatiilor detinute la Petrom, Transgaz si Transelectrica la pretul de pe Bursa, isi poate recalcula profitul excluzand pierderile din deprecierea participatiilor. Potrivit reprezentantilor fondului, profitul net al fondului inainte de impactul reevaluarii imobilizarilor financiare, provizioane si alte elemente a fost de 465,6 mil. lei (108,2 mil. euro la un curs de 4,3 lei/euro).
Conducerea Fondului Proprietatea va propune actionarilor distribuirea de dividende reprezentand 50% din valoarea profitului net recalculat pentru 2008, potrivit directorului general al fondului Daniela Lulache. Astfel, actionarii fondului ar urma sa primeasca circa 232,8 mil. lei (54,4 mil. euro). Cea mai mare parte a acestei sume va reveni Ministerului Finantelor, care detinea la sfarsitul lunii februarie 68,28% din actiunile fondului, pentru care va incasa 37,14 mil. euro. In plus, Finantele vor mai incasa aproape 3 mil. euro reprezentand impozitul de 16% aferent dividendelor de 17,25 mil. euro ce revin actionarilor minoritari.
Actionarii minoritari vor primi dividende nete in valoare de 14,4 mil. euro. Cea mai mare parte a acestora va merge la patru actionari, trei persoane fizice si o persoana juridica, fiecare cu detineri de peste 1% in cadrul fondului.
Fondul american Cartesian, care a cumparat anul trecut 2,77% din actiunile fondului, ar putea primi 1,5 mil. euro, in timp ce mostenitorii industriasului interbelic Nicolae Malaxa, care au primit ca despagubire circa 7,58% din actiunile fondului, vor incasa peste 4 mil. euro.
Alte doua persoane fizice detin pachete de cate circa 1% din fond, pentru care vor primi dividende de peste 540.000 de euro.
Printre investitorii fondului se numara si SIF Muntenia (SIF4), care a cumparat anul trecut circa 7,9 milioane de actiuni ale fondului, pentru care ar putea lua dividende de 25.000 de euro, si Ionut Popescu, care este in prezent consilier al primului-ministru, care detinea anul trecut aproape 0,1% din capitalul fondului, potrivit declaratiei de avere.
La sfarsitul lunii februarie, fondul avea 2.164 de actionari privati, care detineau 31,72% din actiuni.
Dividendul net pe care l-ar putea distribui in acest an Fondul Proprietatea este de circa 0,0137 lei/actiune, in conditiile in care titlurile fondului au ajuns sa se tranzactioneze in ultima perioada la preturi de 0,12-0,14 lei, sau 12-14% din valoarea nominala.
La jumatatea anului trecut, tranzactiile se realizau la circa 0,6 lei/actiune, scaderea puternica a pretului fiind determinata de deprecierea portofoliului de actiuni, ca urmare a scaderii Bursei. Participatia de 20% detinuta la Petrom a inregistrat o scadere de 3,65 mld. lei fata de pretul la care era inregistrata in activul fondului, iar valoarea capitalurilor proprii s-a redus la sfarsitul anului trecut la 11 mld. lei de la 14,46 miliarde de lei la finele lui 2007.
In aceste conditii, reprezentantii fondului au anuntat ca iau in calcul o reducere a capitalului social.
 
Cui da dividende Daniela Lulache
 
  • Ministerul Finantelor va incasa dividende de 34,17 mil. euro, pentru participatia majoritara de 68,28%, la care se adauga 3 mil. euro impozit pe dividende de la ceilalti actionari.
  • Urmasii industriasului Nicolae Malaxa, care au primit 7,58% din actiunile fondului, ar putea primi 4 milioane de euro.
  • Fondul american Cartesian, care detine 2,77% din Fondul Proprietatea, ar putea incasa dividende nete de 1,5 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO