Burse - Fonduri mutuale

Horatiu Cercel muta Concefa pe Bursa sau la Sibex ca sa stranga mai usor bani pentru investitii

Horatiu Cercel muta Concefa pe Bursa sau la Sibex ca sa stranga mai usor bani pentru investitii
27.04.2010, 00:00 124

"Listarea este benefica pentru companie, prin aportul de capitalde care a beneficiat si in trecut, actiunile pot fi mult maiatractive pentru investitori. Avem un plan ambitios pentruurmatorii cinci ani si am putea apela la Bursa pentru a strangefondurile necesare", spune Horatiu Cercel, care detine 63% dinactiunile companiei.

In prezent, actiunile Concefa Sibiu sunt listate pe piata RASDAQla sectinea XMBS, unde transferurile de actiuni se fac prinnegociere si cu program limitat de tranzactionare. Cu toateacestea, compania a intrat in 2007 in vizorul fondurilor deinvestitii straine, americanii de la Artio Global detinand circa2,6% din capital.

Inperioada 2007-2008, Concefa a realizat trei majorari de capital cuaport in numerar, prin intermediul carora a atras de pe Bursa circa18,2 mil. lei (5,2 mil. euro). Cea mai mare parte a finantarii avenit insa din credite bancare, care i-au afectat puternic profitulin ultimii doi ani, din cauza cresterii dobanzilor si a cursului deschimb.

Mizeaza pe infrastructura

"In primul rand vrem sa devenim lideri in constructii pesegmentul de cai ferate din Romania, in prezent noi fiind unjucator important pe acest segment, insa piata este foarte mica.Piata de cai ferate ne asteptam sa creasca semnificativ dat fiindfondurile europene disponibile si odata ce Guvernul isi va indreptaatentia spre aceasta piata. Vrem sa fim un jucator vizibil si pepiata de drumuri, sa continuam sa ne extindem si pe piata deconstructii civile si industriale. Nu exclud sa ramanem si pe piataimobiliara", spune Cercel.

Compania intentioneaza sa atraga in acest an printr-o majorarede capital suma de 59,1 mil. lei (14,2 mil. euro) in numerar.Potrivit omului de afaceri, banii din majorare sunt destinaticresterii capitalului de lucru, finalizarii investitiilor dejaincepute, continuarea retehnologizarii, precum si pentru noiachizitii.

Conducerea Concefa va propune actionarilor achizitia a 90% dinactiunile firmei de constructii Tunele Brasov, in vedereaconsolidarii companiei, tranzactie care ar putea consuma o bunaparte din aporturile actionarilor. Tunele SA a avut in 2008 afaceride 31,3 mil. lei (8,5 mil. euro) si un profit de circa 95.000 delei.

"Unii actionari ai Concefa au o problema cu companiile care facparte din grup si care nu sunt detinute de societate si dorescconsolidarea detinerilor mele pe alte companii, iar eu voi ramanestrict actionar al Concefa. Tunele SA este prima care va ficonsolidata si mai raman 2-3 firme pe care vom vedea ce vom face cuele, le restructuram, le vindem. Inca nu stiu cat va fi achizitiaTunele, am angajat un evaluator", spune Horatiu Cercel, care detinepeste 70% din actiunile firmei brasovene.

Contracte de 45 mil. euro

Omul de afaceri spune ca anul acesta Concefa va depasi varful deafaceri din 2008, de 140,7 mil. lei (38,2 mil. euro) si se bazeazape o marja de profit de peste 10%.

"Restul de lucrari de finalizat se ridica in prezent la 45 mil.euro, fara alte lucrari pe care le-am putea castiga anul acesta.Profitul companiei in 2010 il estimez la peste 10% din valoarealucrarilor pentru ca nu ne mai asteptam sa avem pierderi financiareca in 2008 si 2009. Cred ca va fi si un plus de profit dinreevaluarea datoriilor si dobanzile mai mici la credite. Dobanzileau scazut fantastic de mult in ultimul an pentru ca noi le-am legatla ROBOR. Platim acum la lei dobanzi de sub 8%, fata de 14% sauchiar 16% la cat ajunsesera anul trecut", a precizat Cercel.

Concefa intentioneaza sa atraga anul acesta fonduri europe invaloare de 7 mil. euro cu scopul achizitiei de echipamentedestinate asfaltarii, segment de piata pe care compania crede capoate castiga multe licitatii.

Firma de constructii va finaliza anul acesta un proiect propriude dezvoltare imobiliar care include atat apartamente, cat sispatii pentru birouri si spatii comerciale, cu o suprafatadesfasurata de 14.000 de metri patrati.

La pretul de inchidere de ieri, de 0,4 lei, Concefa esteevaluata pe Bursa la 19 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO