Burse - Fonduri mutuale

Horia Simu, cercetat pentru retrocedări supraevaluate cu 55 de milioane de euro

Horia Simu se numără  printre cei mai mari cumpărători de dosare de despăgubiri

Horia Simu se numără printre cei mai mari cumpărători de dosare de despăgubiri

Autor: Catalin Lupasteanu - Mediafax

16.07.2015, 00:05 640
Horia Simu, supranumit şi ban­che­rul cuprului, va fi cercetat în arest pe­ventiv după ce ICCJ i-a respins con­tes­taţia în dosarul în care este acuzat de ob­ţinerea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 55 milioane de euro. Decizia luată de Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie (ICCJ) este definitivă.
 
Simu a fost arestat, pe 3 iulie, pentru 30 de zile de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), dar a contestat decizia. Curtea de Apel Bucureşti a mai decis ca avo­catul ieşean Constantin Zaharia-Lefter, cercetat în acelaşi dosar cu Simu, să fie pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia instanţei nu este defi­nitivă, ci poate fi contestată atât de apă­rătorul din Baroul Iaşi, cât şi de Direcţia Na­ţională Anticorupţie, potrivit Mediafax.
 
Horia Simu este suspectat că, în perioada 2006 - 15 ianuarie 2008, a sprijinit şi înlesnit nerespectarea preve­de­rilor legale de către preşedintele, vice­preşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despă­gu­birilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
 
El ar fi depus la un dosar de despăgubire pentru un imobil mai multe înscrisuri, printre care o adeverinţă medicală şi o expertiză extrajudiciară din 2006 întocmită de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sănă­tate precară şi o identificare greşită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului, potrivit pro­cu­rorilor.
 
Aceleaşi documente au fost depuse anterior şi la emiterea dispoziţiei primarului general al Capitalei din 9 iulie 2007, respectiv a avizului de le­galitate a Prefecturii Bucureşti din 7 sep­tembrie 2007.
 
Astfel, cu acceptul dat supraeva­luării făcute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu şi cu aprobarea de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale, s-ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de 55,1 mil. euro, respectiv peste 200,6 mil. lei, sumă primită de Horia Simu în mod necuvenit.
 
Horia Simu a cumpărat drepturile litigioase asupra terenului de la Mihaela Cojocaru, domiciliată în SUA.
 
Horia Simu este un discret om de afaceri care şi-a câştigat supranumele de bancher al cuprului după ce a cumpărat împreună cu Horia Pitulea Cuprom, singurul producător de cupru, aflat în insolvenţă şi ulterior lichidat. Simu a lucrat la Citigroup. El se află  printre cei mai mari cumpărători de dosare de despăgubiri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO