Burse - Fonduri mutuale

​Iaciu, cel mai influent acţionar, şi-a luat adio de la SIF Muntenia: Mă focusez pe imobiliare

​Iaciu, cel mai influent acţionar, şi-a luat adio de...

Autor: Roxana Pricop

18.03.2014, 20:07 1794

“Am vândut poziţia la SIF Muntenia. Mă focusez pe imobiliare”, a spus Gheorghe Iaciu, care până azi a fost cel mai mare acţionar al SIF Muntenia cu 5% din acţiuni.

Pachetul de 5% valora azi pe bursă 36,6 mil.lei. Iaciu a investit circa 30 mil.lei pentru a prelua 5% din SIF Muntenia.

Printre cumpărători se numără mai mulţi investitori, posibil chiar alte SIF-uri. SIF Banat-Crişana deţine deja 4,99% din SIF Muntenia, şi nu poate să cumpere mai mult pentru că deţinerile sunt limitate la pragul de 5%.

Ieşirea lui Iaciu din acţionariatul SIF Muntenia este surprinzătoare, având în vedere că omul de afaceri s-a luptat mai bine de un an cu fosta conducere a SIF Muntenia într-un adevărat război de gherilă pentru a prelua conducerea societăţii. În iulie 2012, el şi-a impus oamenii în conducerea SIF Muntenia după o Adunare generală maraton, un adevărat război al nervilor, care a durat peste 33 de ore.

Pe de altă parte, de anul trecut, Iaciu a început să se orienteze tot mai mult pe sectorul imobiliar, care l-a şi consacrat ca investitor. El a cumpărat pe parcursul anului trecut cu 3 milioane de euro pachetul de control de 45% din dezvoltatorul imobiliar Impact pe care îl redresează.

Graţie achiziţiilor făcute de Iaciu, acţiunile Impact au crescut cu peste 370% în 2013. El a a schimbat consiliul de administraţie al companiei Impact, a adus o conducere executivă nouă, a rezolvat procesele costisitoare ale Impact şi a repus compania pe linia de plutire, după ce în ultimii ani aceasta a fost ameninţată cu insolvenţa din cauza prăbuşirii sectorului imobiliar şi a litigiilor cu firmele contractoare. Noua conducere a Impact le-a prezentat acţionarilor un plan de dezvoltare care prevede parcelarea şi vânzarea terenurilor neutilizate şi investirea banilor obţinuţi în dezvoltarea unor noi etape ale proiectului rezidenţial Greenfield din nordul Bucureştiului.

Gheorghe Iaciu este unul dintre cei mai bogaţi şi discreţi oameni de afaceri, cu o avere estimată la peste 60 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO