Burse - Fonduri mutuale

Iaciu plusează cu 7,2 milioane de lei în oferta de preluare a 61% din Impact Bucureşti

Iaciu plusează cu 7,2 milioane de lei în oferta de...

Autor: Stefan Musgociu

06.10.2013, 19:36 531

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu a ridicat cu 37%, la 0,22 lei/acţiune, preţul din oferta de preluare pe care a lansat-o la dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP), astfel că ar putea plăti 26,8 milioane de lei (6 milioane de euro) pentru tot pachetul vizat în această operaţiune, cu 7,2 mil. lei mai mult decât în oferta iniţială.

Oferta vizează un pachet reprezentând aproape 61,7% din acţiunile Impact, Iaciu deţinând deja 38,3% din companie.

Iniţial, Iaciu propusese un preţ de 0,16 lei/acţiune pentru preluarea Impact, iar oferta era evaluată la 19,6 mil. lei. După lansarea ofertei el a mai cumpărat direct de pe bursă 0,25% din acţiunile Impact la preţuri de 0,1735 lei, respectiv 0,1799 lei. Potrivit reglementărilor pieţei de capital, investitorii care lansează o ofertă de preluare şi pe parcursul derulării operaţiunii cumpără direct din piaţă acţiuni la un preţ mai mare decât cel din ofertă trebuie să ridice şi preţul din ofertă la un nivel cel puţin egal cu cel la care au achiziţionat titlurile la bursă.

Oferta de preluare lansată de Iaciu a început pe 26 septembrie şi se va încheia pe 16 octombrie, fiind intermediată de casa de brokeraj Swiss Capital.

Iaciu a intrat în acţionariatul Impact în luna martie, când participaţiile deţinute de fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, şi Carmen Săndulescu au fost vândute prin executare silită de Banca Transilvania pentru un credit nerambursat.

Atunci, el a plătit 6,4 mil. lei (1,4 mil. euro) pentru 23,22% din acţiunile Impact, iar ulterior şi-a majorat participaţia, cumpărând inclusiv pachetele deţinute de un fond adminstrat de Franklin Templeton (6,15%) şi de trei fonduri de pensii administrate de ING (8,1%).

Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia (SIF4).

În acţionariatul Impact se regăseşte şi omul de afaceri Adrian Andrici (13,8%) şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).

Pe fondul schimbărilor din acţionariat, acţiunile Impact au crescut puternic în acest an, dublându-şi preţul, de la 0,115 lei la finele anului trecut la un vârf de 0,231 lei, în timpul şedinţei de luni.

La noul preţ propus de Iaciu în oferta de preluare, de 0,22 lei/acţiune, compania este evaluată la 43,5 mil. lei (9,8 mil. euro). Calculată la ultimul preţ de la bursă de vineri, de 0,205 lei/titlu, capitalizarea bursieră a companiei este 40,5 mil. lei (9,1 mil. euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO