Burse - Fonduri mutuale

Ieri pe bursa: Investitorii isi marcheaza profiturile si asteapta un trend mai clar

Ieri pe bursa: Investitorii isi marcheaza profiturile si...

Autor: Stefan Musgociu

30.05.2013, 20:09 532

Bursa a scazut joi cu 0,45% (indicele BET-C), pentru a doua zi consecutiv, intr-o piata unde tranzactiile mai ridicate cu actiunile Fondului Proprieta­tea si OMV Petrom, precum si câteva deal-uri cu SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana si BRD au dus lichiditatea la 32,5 milioane de lei.

„Cel mai probabil, pe actiunile Fondului Pro­­prietatea si OMV Petrom cel mai mult isi fac simtita prezenta El­liott (cel mai mare ac­tio­nar al FP - n.r.) si, res­pec­tiv, fonduri ad­mi­nis­trate de Franklin Tem­pleton (care au fost cei mai im­por­tanti cum­pa­ratori de actiuni Petrom in ultimele luni - n. red.). Pe restul sectorului blue chips (al ac­tiu­ni­lor de regula lichide - n. red.) sunt in­ves­titorii ro­mâ­ni, cu per­spec­tive de cele mai multe ori specula­ti­ve“, a de­cla­rat Adrian Barbulescu, di­rec­tor adjunct de ope­ra­tiuni la firma de bro­keraj Prime Transaction.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele BET-NG, al ti­tlu­rilor companiilor din sectorul ener­ge­tic, au incheiat ziua in scadere cu câte 0,44%. In acelasi timp, indicele BET-FI a stag­nat la nivelul de miercuri. Indicele re­flec­ta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprie­tatea (FP). Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,22%, iar indicele extins BET-BK a incheiat in imediata apro­pie­re a nivelu­lui de miercuri.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni româ­nesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Pro­prietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, precum si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

„Pe o astfel de conjunc­tura este greu sa faci esti­mari privind evolutia pie­tei, pentru ca este po­sibil ori­ce. Faptul ca avem parte de o oarecare sta­bi­litate interna, vizibila si in afa­ra, ne-a asi­gu­rat un echi­libru de­cent, dar nu sufi­cient pen­tru a atra­ge pri­virile in­ves­ti­to­rilor straini. Cred ca in ma­jo­ritatea cazurilor vo­lu­mele vor con­tinua sa inre­gis­treze tot cele mai vizibile actiuni de pâna acum, respectiv SIF-urile, Fondul Proprie­ta­tea, OMV Petrom, Banca Tran­silvania, BRD si Transgaz. Mai mult ca sigur vor mai rasari si companii uitate care ar putea veni cu informatii notabile si care le-ar putea atrage re­pede atentia specu­la­torilor“, a mai spus Barbulescu.

Actiunile Fondului Proprietatea au sca­zut cu 0,91%, la 0,6565 lei, iar titlurile OMV Petrom au coborât cu 0,64%, fiind cotate la 0,4192 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au trans­ferat actiuni de 152.000 de lei, va­loa­re cu 25% peste rulajul de 122.000 de lei de miercuri.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pâna la 0,6%, revenind usor dupa ce la deschidere au fost pe rosu.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 31.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO