Burse - Fonduri mutuale

IFB Finwest: Este o perioadă de hold. E bine să stai în expectativă

IFB Finwest: Este o perioadă de hold. E bine să stai...

Autor: Ioana Tudor

24.10.2014, 00:05 929

Bursa de la Bucureşti a avansat cu circa 3,3% pe parcursul ultimelor patru şedinţe de tranzacţionare şi a recuperat pierderile afişate săptămâna trecută. Unii brokeri se aşteaptă ca în săptămâna ce urmează bursa să nu ofere surprize şi să nu existe corecţii mari şi recomandă investitorilor să stea în expectativă.

„Pentru perioada următoare nu mă aştept la corecţii mari pe bursa de la Bucureşti, iar finalul de an va fi pozitiv, având în vedere că luna decembrie a fost de obicei o lună de plus”, a afirmat pentru ZF Octavian Molnar, directorul general al firmei de brokeraj IFB Finwest.

În ceea ce priveşte cele mai potrivite strategii de investiţii pentru perioada următoare, şeful IFB Finwest a afirmat că „este o perioadă de hold. E bine să stai în expectativă”.

Luna aceasta bursa de la Bucureşti a pierdut 3% după scăderile accentuate din primele două săptămâni din octombrie, care au măturat 8% din avansul câştigat de bursă în primele nouă luni ale anului. Bursa locală s-a aliniat evoluţiilor de pe pieţele externe, care au consemnat scăderi brutale de până la 10% în prima parte a lunii pe fondul temerilor investitorilor privind stagnarea creşterii economice la nivel global, alături de inflaţia scăzută şi dobânzi la minime.

Pentru Uniunea Europeană cel mai important eveniment pe plan financiar din următoarea săptămână va fi publicarea, duminică, de către Banca Centrală Europeană a rezultatelor testelor de stres la care au fost supuse cele mai mari bănci europene. Miza este enormă - încrederea în sistemul bancar european şi în BCE. Banca centrală a zonei euro nu a reuşit să identifice în testele anterioare probleme care ulterior au subminat câteva grupuri bancare.

În SUA, Rezerva Federală va decide, probabil, la întâlnirea de pe 28-29 octombrie sfârşitul programului de achiziţii de active prin care a stimulat cu sute de miliarde de dolari creşterea economică şi pieţele.

„Volatilitatea a fost ridicată pe pieţele externe în ultima perioadă. Aşteptările privind testele de stres sunt deja incluse în evoluţia preţului acţiunilor şi nu cred că vor fi surprize pe pieţele europene săptămâna viitoare”, a afirmat Lucian Isac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest, care se aşteaptă ca Fed să continue programul de relaxare cantitativă.

Potrivit acestuia, efectul pe bursa locală a unor eventuale ştiri negative pe pieţele externe va fi lichiditatea scăzută. Bursa a deschis şedinţa de ieri în stagnare faţă de ziua anterioară pe un rulaj de doar 705.200 de lei, faţă de 3,2 milioane de lei în acelaşi interval miercuri. Lichiditatea la închidere a rămas redusă, investitorii tranzacţionând acţiuni de 24,8 milioane de lei.

„La noi piaţa se cuantifică prin lipsa de lichiditate, iar dacă vor fi ştiri negative acestea se vor reflecta în lichiditatea scăzută. Pe bursa de la Bucureşti nu vom asista la mari creşteri sau scăderi în săptămâna care urmează”, a mai spus Isac.

 Acesta recomandă investitorilor să se orienteze către emitenţi solizi, cu rezultate bune semestriale şi de la care sunt aşteptate în continuare rezultate bune sau foarte bune. „Investitorilor nu ar trebui să le lipsească din portofoliu acţiunile energetice, precum cele ale Romgaz, Transgaz şi Electrica. Chiar dacă vor fi corecţii afară, dividendul, care sper să fie substanţial, va fi de natură să fie peste randamentele la depozitele bancare”, a adăugat directorul Estinvest.

La rândul său Molnar consideră că cele mai atrăgătoare acţiuni în momentul actual sunt cele din domeniul energetic, mai ales cele ale companiilor unde există poziţii de monopol, respectiv Transgaz, sau de oligopol, cazul Romgaz. Acesta se aşteaptă ca Transelectrica să fie una dintre companiile care vor evolua bine anul acesta, alături de Fondul Proprietatea, SIF-uri şi Banca Transilvania.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 4,8% săptămâna aceasta şi au recuperat scăderea de 2,4% înregistrată pe parcursul săptămânii trecute. Fondul a anunţat luni seară că are în plan derularea unei oferte publice de răscumpărare ce vizează achiziţia a 750 de milioane de acţiuni proprii, reprezentând 5,5% din capital. Investitorii au reacţionat la ştire, acţiunile FP raportând o creştere de 3,5% în şedinţa de marţi, până la 0,928 lei/titlu. 

Romgaz (SNG) a crescut cu 5,8% pe parcursul ultimelor şedinţe de tranzacţionare, iar Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) au avansat cu 3,5% fiecare. Titlurile băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO