Burse - Fonduri mutuale

IFC a primit o felie de 1,8% din Banca Transilvania în contul obligaţiunilor convertibile

Banca Transilvania este a treia cea mai mare instituţie de credit din sistemul local după valoarea activelor

Banca Transilvania este a treia cea mai mare instituţie de credit din sistemul local după valoarea activelor

Autor: Roxana Pricop

12.11.2014, 00:03 672

International Financial Corporation (IFC), divizie a Băncii Mondiale, şi-a crescut participaţia la 5,36% din capital Băncii Transilvania (TLV) în urma conversiei unor obligaţiuni într-un pachet de 1,8% din acţiunile instituţiei de credit.

Banca Transilvania este a treia cea mai mare instituţie de credit din sistemul local după valoarea activelor. Anterior operaţiunii, IFC avea 90,58 milioane de acţiuni TLV, reprezentând 3,54% din capital.  IFC a primit 49 milioane de acţiuni în contul obligaţiunilor denominate în euro cumpărate anul trecut. Preţul de conversie a fost de 1,7862 lei/acţiune, în condiţiile în care valoare nominală a unei obligaţiuni este de 0,6 euro.

WikiZF: Profilul companieiBanca Transilvania

În mai 2013, banca a atras de la investitori 30 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni în euro convertibile în acţiuni. Emisiunea de obligaţiuni a fost structurată pe trei paliere: iniţial, întreaga sumă, de 30 milioane euro, a fost oferită spre subscriere acţionarilor băncii, conform dreptului de preferinţă. În cadrul acestei oferte, peste o mie de acţionari — inclusiv BERD şi IFC, care se numără printre cei mai mari acţionari ai băncii — şi-au exercitat dreptul de a participa la emisiune. Ulterior, sumele rămase după încheierea acestei prime etape au fost alocate pe două tranşe: una rezervată IFC, în valoare de 18,9 milioane euro, care a subscris întreaga tranşă, iar o alta a fost deschisă investitorilor calificaţi.

Dobânda obligaţiunilor a fost fixată la rata EURIBOR la şase luni plus 6,25 puncte procentuale. Scadenţa obligaţiunilor este în anul 2020. Valoarea nominală, respectiv preţul de emisiune al celor 50 de milioane de obligaţiuni, este de 0,6 euro.

În urmă cu trei luni, consiliul de administraţie al băncii a aprobat majorarea capitalului social cu suma de 49,44 milioane de lei prin conversia în acţiuni a unor obligaţiuni emise de instituţia de credit, la cererea deţinătorilor titlurilor.

Capitalul social al băncii a crescut astfel de la 2,559 miliarde de lei la 2,608 miliarde de lei prin emiterea unui număr de 49,44 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

Acţiunile băncii au scăzut uşor în şedinţa de ieri până la o cotaţie de 1,773 lei/titlu. Banca are o capitalizare de 4,6 mld. lei.

BERD este cel mai mare acţionar al băncii cu 14,61% din capital. În afară de banca de dezvoltare, cei mai mari acţionari ai băncii cu sediul central la Cluj sunt cele cinci SIF-uri cu deţineri cumulate de 17,57% din capital, după ce Bank of Cyprus şi-a vândut participaţia de 10% din bancă în luna aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO