Burse - Fonduri mutuale

iFond Financial, un pariu pe listarea FP, se retrage de la bursă cu un câştig de 26%

iFond Financial, un pariu pe listarea FP, se retrage de...

Autor: Roxana Pricop

17.08.2015, 00:03 438
Fondul închis de investiţii iFond Financial, listat la bursă sub simbolul IFR, ajunge la maturitate pe 20 august şi se retrage de la tranzacţionare după cinci ani, administratorul fondului – societatea Intercapital Investment Management – hotărând să nu îi prelungească durata de viaţă.

„Ca urmare a ajungerii la maturitate a fondului, tranzacţionarea unităţi­lor de fond la Bursa de Valori Bucureşti va fi suspendată începând cu ziua de 19 august 2015 (inclusiv). Ulterior sca­den­ţei fondului, unităţile de fond vor fi retrase de la tran­zac­ţionare“, au anun­ţat administratorii fondului într-un raport emis vineri pe bursă.

iFond Financial s-a listat la bursă în septembrie 2010, în urma unei oferte publice prin care a atras 8 mil. lei de la investitori. Principalul punct de atracţie al acestui fond erau acţiunile Fondul Proprietatea (FP), încă nelistate la bursă în 2010. iFond Financial avea jumătate din active plasate în acţiuni FP, fiind astfel printre puţinele vehicule investiţionale care ofereau în 2010 acces la acţiunile FP, subevaluate atunci. Fondul Proprietatea s-a listat la bursă în ianuarie 2011.

iFond Financial dispune în prezent de active de 8,7 milioane de lei şi de 225 de investitori, potrivit raportului cu situaţia activelor la 31 iulie, plasate în acţiuni FP dar şi în acţiuni la bănci, BVB şi SIF Transilvania.

Cel mai mare investitor în fond este SIF Moldova, cu o deţinere de circa 20% din activul iFond Financial. Activul net unitar al iFond Financial este de 218,57 lei la 31 iulie. Administratorul va face răscumpărarea în funcţie de valoarea activului net, pentru investitorii care deţin unităţi iFond Financial la data de 20 august (data scadenţei). Pe bursă, unitatea de fond IFR se tranzacţionează cu discount faţă de activul net unitar, respectiv la un preţ de 204 lei, cu 2% peste valoarea nominală.

Investitorii care au subscris în oferta din vara anului 2010 au cumpărat uni­tăţile la un preţ de 202 de lei. În acest interval, fondul a plătit în doi ani dividende din profitul obţinut (2010 şi 2013). Astfel, investitorii care au cum­părat unităţile în oferta publică din 2010 şi sunt în continuare clienţi ai fondului au câş­tigat circa 26% din evoluţia activului net şi dividende până în prezent, potrivit calculelor ZF ce iau în considerare datele la 31 iulie. Randamentul mediu anual adus de iFond Financial este de 5,2%.

Termenul de introducere a cererilor de răscumpărare este de 15 zile de la data scadenţei fondului, respectiv 21 august – 5 septembrie. Termenul de plată este un interval de până la maximum 15 zile de la data introducerii cererii de răs­cum­părare. Pentru a onora răs­cum­pă­ră­rile, fondul îşi va lichida portofoliul de investiţii. La 31 iulie, iFond Financial avea investiţii de 5,5 mil. lei sau 62% din active în acţiuni BRD, Banca Transilvania, BVB, Fondul Proprietatea şi SIF Transilvania. Fondul a mai investit 1,2 mil. ei în acţiuni Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO