Burse - Fonduri mutuale

iFond Gold urcă miza pe proiectele aurifere româneşti

iFond Gold urcă miza pe proiectele aurifere româneşti

iFond Gold urcă miza pe proiectele aurifere româneşti

Autor: Adrian Ionut Cojocar

04.08.2011, 00:06 757

Fondul închis de investiţii iFond Gold (IFG), administrat de SAIInter­ca­pital Investment Management, şi-a îm­bo­găţit portofoliulde companii din do­me­niul extracţiei aurifere cu titluri aleCar­pathian Gold (CNP), companie lis­ta­tă pe bursa din Toronto, încare a pla­sat 10,6% din activele fondului. Carpathian Gold deţinedouă proiecte mi­niere pentru exploatarea aurului situate înRomânia şi Brazilia.

Compania deţine o licenţă de ex­ploatare pentru o suprafaţă de94 km în Valea Rovina unde a identificat trei de­pozite de aur şicupru, respectiv Ro­vina, Colnic şi Cireşata, cu o valoareesti­mată de 6,9 milioane de uncii. Ex­ploa­tarea zăcământuluiaurifer româ­nesc ar urma să înceapă în anul 2016 şi să sedesfăşoare pe parcursul a 19 ani.

iFond Gold mai are plasate 39,4% din activele de 3,4mil. lei, în acţiuni ale fir­mei Gabriel Resourses (GBU), listatătot pe bursa din Toronto, care deţine prin­tre altele 80% din multdezbătutul pro­iectul au­rifer Roşia Mon­tană, cu re­zerve estimatede 10,1 milioane de uncii aur şi 47,6 milioane de uncii de ar­gint.O altă companie im­portantă din portofoliu este Euro­peanGoldfields (EGU), cu o pondere de 19% din activele fondu­lui, caredeţine proiecte au­rifere în România, Grecia şi Turcia.

Expunerea fondului pe proiectele aurifere româneşti a urcat lafinele lunii iulie la 69% din activele iFond Gold, restul fiindplasate în alte companii din domeniu importante.

Activele iFond Gold s-au majorat luna trecută cu 15% după cepreţul aurului a atins un nou maxim istoric în contextul crizeidatoriilor suverane şi incertitudinii de pe plan extern,inves­titorii refugiindu-se cu plasamente în aur.

Totuşi, de la listarea fondului din luna decem­brie a anuluitrecut, valoa­rea activului societă­ţii a scăzut cu 14%, iar preţulunităţilor iFond Gold pe bursă s-a prăbuşit cu 35,6%, la 130lei/unitate. Investitorii au plasat atunci 4 mil. lei în fond şi auplătit 202 lei pentru o unitate iFond Gold.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO