Burse - Fonduri mutuale

Impact încearcă să ridice 100 mil. lei printr-o emisiune de obligaţiuni. Va reuşi să-i convingă pe investitori să subscrie?

Impact încearcă să ridice 100 mil. lei printr-o...

Autor: Andrei Chirileasa

09.12.2013, 20:24 796

Acţionarii dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor (simbol bursier IMP) au aprobat termenii emisiunii de obligaţiuni cu maturitatea de cinci ani în valoare de 100 de milioane de lei (22,4 mil. euro), potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Aceasta este una dintre cele mai mari finanţări pe care o companie privată în­cearcă să o atra­gă de pe bursă în ultimii ani.

Compania va emite 40 de mili­oane de obli­ga­­ţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei şi o maturitate de cinci ani. Rata dobânzii este de 7% pe an, însă dobânda va fi capitalizată şi nu va fi plătită cash deţinătorilor de obligaţiuni.

Obligaţiunile sunt convertibile obligatoriu în acţiuni la maturitate, investitorii neputând opta pentru răs­cumpărarea lor de către companie. Astfel, obliga­ţiu­nile Impact pot fi asimilate unei investiţii în acţiuni, cu diferenţa că investitorul nu ştie de la început câte acţiuni va deţine în companie la final.

„Am optat pentru această formulă pentru ca managementul Impact să nu aibă presiunea cash-ului într-un moment X în viitor, deoarece asta ne-ar afecta randamentul. Obiectul de activitate al firmei se desfăşoară pe cicluri lungi de timp. Un ciclu poate fi de 3-4 ani, dar se poate prelungi în funcţie de condiţiile din piaţă. Dacă la maturitate ar trebui să plătim 100 de milioane de lei către investitori, asta ar însemna că am fi obligaţi să vindem din active, cu discount, ca să putem onora răs­cum­părările, ceea ce ne-ar reduce randamentul“, a explicat pentru ZF Lucian Mateescu, directorul general al Impact.

Conform termenilor emisiunii, aprobaţi de acţionari, deţinătorii de obligaţiuni vor putea solicita conversia lor la finalul fiecărui an al perioadei, iar la maturitate obligaţiunile vor fi convertite autormat de către companie (principal plus dobânzile acumulate). Preţul de conversie va fi egal cu valoarea activului net pe acţiune al companiei la data respectivă, dar nu va putea fi mai mic decât valoarea nominală.

Asta înseamnă că un investitor care cumpără obligaţiuni îşi asu­mă riscuri similare inves­ti­ţiei în acţiuni, neavând prea multe soluţii de exit. Obligaţiunile vor putea fi tranzacţionate, chiar dacă conducerea Impact nu a decis încă dacă vor fi listate sau nu, dar pentru a vinde un investitor va trebui să găsească alţi investitori dispuşi să-şi asume riscul.

„Din punctul de vedere al managementului, aceasta este oferta fair, deoarece nu am dorit ca această operaţiune să-i afecteze pe actualii acţionari ai Impact. Am explicat asta şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, care la început nu era de acord cu aceşti termeni. În ţara noastră este o premieră, dar la nivel european este o formulă uzitată frecvent de către companiile din sectorul imobiliar“, a spus Mateescu. El a fost adus la jumătatea acestui an la conducerea Impact, după ce a coordonat anterior operaţiunile din România ale grupului imo­biliar grecesc Raptis Kavouras.

În condiţiile actuale, investiţia în obligaţiuni Impact nu este atractivă, deoarece preţul acţiunilor pe bursă, care era ieri de aproape 0,5 lei, este mult mai mic decât valoarea activului net pe acţiune, care la finalul lunii septembrie era de 1,545 lei.

Un investitor care subscrie obli­ga­ţiuni de un milion de lei va acumula după cinci ani suma de 1,4 milioane de lei (incluzând dobânzile). Convertită în acţiuni la valoarea de 1,545 lei/acţiune, această sumă i-ar aduce un pachet de 906.000 de acţiuni. Dacă preţul de vânzare ar fi de 0,495 lei (preţul de închidere de ieri), investitorul ar încasa circa 450.000 de lei, adică mai puţin de jumătate din cât a investit.

Totuşi, calculele de astăzi nu sunt valabile şi peste cinci ani, deoarece în această perioa­dă parametrii ac­ţiunilor Impact se pot modifica radical. Dacă societatea investeşte banii atraşi de la investitori în dezvoltarea unor noi proiecte rezidenţiale pe terenurile pe care le deţine în nordul Bucu­reştiului (Greenfield Băneasa) şi piaţa imobiliară îşi revine, acţiunile ar putea fi mult mai sus peste cinci ani. În schimb, dacă piaţa imobiliară nu-şi revine, investitorii în obligaţiuni ar putea suferi pierderi.

Astfel, rămâne de văzut dacă societatea va reuşi să atragă în această emisiune de obliga­ţiuni şi investitori care nu se regăsesc în prezent în acţionariat.

„Una dintre motivaţiile pentru care cineva ar cum­pă­ra obligaţiuni este posibilitatea de a intra în companie cu o poziţie semnificativă, deoarece acţiunile nu sunt foarte lichide pe bursă. E o investiţie pentru oameni informaţi, care au o viziune pe termen lung. Noi mergem pe ideea că va fi subscrisă în întregime. Vom face un road-show şi naţional, şi internaţional, deoarece ne uităm şi la partea de investitori instituţionali străini“, a spus CEO-ul Impact.

Oferta va fi lansată după ce prospectul de emisiune va fi întocmit de consiliul de administraţie şi aprobat de ASF. În prima etapă, acţionarii Impact, înregistraţi la data de 23.12.2013, vor putea subscrie obligaţiuni proporţional cu participaţiile deţinute în companie în termen de 31 de zile. După expirarea acestei perioade, obligaţiunile nesub­scrise vor fi oferite spre cumpărare investitorilor, a doua perioadă de sub­scriere fiind de 14 zile. Conducerea Impact estimează că operaţiunea va fi finalizată în martie-aprilie 2014.

Potrivit celor mai recente raportări, omul de afaceri Gheorghe Iaciu deţine 41,88% din acţiuni, ceea ce-i dă dreptul să subscrie obligaţiuni de circa 41,8 mil. lei. Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia (SIF4).

În acţionariatul Impact se regăsesc şi omul de afaceri Adrian Andrici (16,15%) şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).

Iaciu a preluat în acest an controlul Impact, a schimbat managementul şi a stins litigiile costisitoare în care compania era implicată, iar noua conducere a venit cu un plan de dezvoltare a companiei, care prevede valorificarea celor peste 90 de hectare de teren pe care compania le deţine în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Planurile de dezvoltare depind însă de atragerea de finan­ţare.

Deocamdată, Impact continuă să înregistreze pierderi contabile. Compania a avut la nouă luni pierderi de 20,5 mil. lei la afaceri de 22,1 mil. lei.

Acţiunile Impact au crescut de peste patru ori de la începutul anului, capitalizarea companiei fiind în prezent de 97,9 mil. lei (22 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO