Burse - Fonduri mutuale

Impact: vanzarile au ajuns la nivelul lui 2007

25.03.2009, 16:41 28

Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP) a anuntat ieri ca vanzarile companiei s-au ridicat in primele trei luni ale acestui an la circa 20 mil. lei (4,5 mil. euro), nivel comparabil cu cel din aceeasi perioada a anului 2007, insa cu 20% mai mic decat volumul inregistrat in primul trimestru al 2008, cand vanzarile Impact s-au ridicat la 24 mil. lei.

De la inceputul anului si pana in prezent compania a incheiat 39 de contracte, peste jumatate dintre acestea fiind contracte de inchiriere cu optiune ulterioara de cumparare, in timp ce doar 10% dintre apartamentele contractate au fost achizitionate in rate, iar restul cu plata integrala. Cele mai vandute apartamente au fost cele de doua camere, acestea beneficiind de o reducere a TVA-ului pana la 5%.
Pretul pe metru patrat construit desfasurat, ceea ce include atat terenul, cat si contructia, amenajarile exterioare si retelele de utilitati, a fost de circa 1.200 de euro, pret aproximativ egal cu cel practicat de companie la inceputul anului 2007. Din pretul practicat, intre 60% si 70% reprezinta pretul constructiei. Pretul in lei este insa semnificativ mai mare, avand in vedere ca euro a castigat circa 20% fata de leu in ultimii doi ani.
Potrivit aceluiasi raport, cea mai activa banca in finantari imobiliare in primele trei luni din anul acesta a fost CEC Bank. Banca a acordat finantare pentru circa 70% din contractele achitate integral incheiate de companie in aceasta perioada. In acest sens reprezentantii companiei recomanda ca pentru relansarea pietei imobiliare sumele acordate de FMI sa fie administrate majoritar de o banca aflata in proprietatea statului. De asemenea, din contractele semnate in aceeasi perioada se constata ca cei mai multi clineti provin din sectorul farmaceutic si din cel al bunurilor de larg consum, spre deosebire de anul 2008, cand cei mai multi cumparatori proveneau din sectorul serviciilor, cu preponderenta din cel financiar-bancar.
Cu toate ca vanzarile au scazut fata de 2008, se observa totusi o crestere semnificativa a numarului de contacte realizate intre companie si potentiali cumparatori fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, daca in primele trei luni ale lui 2008, numarul contactelor se ridica la 2.500, in aceeasi perioada a lui 2009, numarul contactelor a crescut la aproape 4.000, ceea ce denota un interes tot mai mare pentru achizitia unui apartament, si deci existenta unei cereri latente in crestere, in asteptarea deblocarii pietei creditarii.
Impact a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 151,7 mil. lei (41,2 mil. euro) si un profit net de 8,2 mil. lei (2,23 mil. euro), conform RAS. Compania are o capitalizare de 8,43 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO