Burse - Fonduri mutuale

Imperiul de pe bursă al lui Chelu, condamnat la şase ani de închisoare: 30 de companii cu o valoare de piaţă ce depăşeşte 400 mil. lei

Cătălin Chelu

Cătălin Chelu

Autor: Ioana Tudor

10.09.2014, 16:57 1236

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, condamnat definitiv la şase ani de închisoare pentru tentativă de mituire, este unul dintre cei mai mari jucători de pe bursa de la Bucureşti, controlând un portofoliu care cuprinde cel puţin 30 de firme, cu o valoare de piaţă de peste 400 milioane de lei.

Cu pregătire de inginer piscicol, Cătălin Chelu, 47 de ani, şi-a început afacerile în anii ’90 cu o firmă de cablu şi o televiziune locală în Galaţi, iar între timp a ajuns în topul celor mai bogaţi 300 de români prin afacerile de pe bursă, care l-au adus şi în atenţia mass-media.

Chelu şi-a construit „imperiul“ printr-o schemă complexă de acţionariat, prin care companiile în care investea şi la care prelua ulterior controlul deveneau la rândul lor vehicule pentru noi investiţii în alte companii. Firmele controlate indirect de Chelu ajungeau astfel să acţioneze concertat în cadrul acţionariatului altor companii, sistem care l-a adus frecvent pe omul de afaceri în conflict cu autoritatea de reglementare a pieţei de capital şi cu conducerile SIF-urilor.

Două dintre cele mai mari societăţi controlate indirect de Chelu sunt producătorul de electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş (simbol bursier ELGS) şi producătorul de piese pentru autovehicule şi motoare Altur Slatina (ALT). Ambele societăţi sunt listate pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti şi au o capitalizare totală de circa 90 mil. lei, iar împreună au realizat anul trecut afaceri de peste 260 mil. lei şi un profit net cumulat de aproape 13 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO