Burse - Fonduri mutuale

În aşteptarea ofertei austriecilor, acţiunile Armătura Cluj au urcat cu 30% în 2010

05.07.2010, 23:14 36

Titlurile societăţii Armăruta Cluj (ARM), specializată înproducţia de armături pentru instalaţii de apă şi gaze, auînregistrat în acest an o creştere de aproape 30%, una dintre celemai mari din piaţă, iar brokerii sunt de părere că aprecierea vineîn principal pe fondul aşteptărilor investitorilor cu privire laoferta publică de preluare derulată de acţionarul principal,compania austriacă Herz Armaturen. Compania austriacă a fostraportată în aprilie cu un pachet de peste 33%, după ce a cumpăratun mic pachet de acţiuni de pe Bursă, şi este obligată, conformlegii, să lanseze ofertă publică de preluare obligatorie. Asta dupăce în urmă cu doi ani austriecii au vândut circa 16% din companieunui vehicul de investiţii tocmai pentru a evita lansarea uneioferte publice.
"Unul dintre motivele principale pentru aprecierea titlurilorArmătura din acest an este oferta publică de preluare care ar urmasă fie derulată de compania austriacă, în condiţiile în careinvestitorii se aşteaptă la un preţ peste cel din piaţă. AcţiunileArmătura nu sunt foarte lichide, ceea ce nu le face o ţintă pentruspeculatori. De regulă, investitorii pe astfel de acţiuni intră înurma unui calcul fundamental şi reprezintă o investiţie pe termenlung", a explicat Ovidiu Şerdean, broker în cadrul societăţii deintermediere IFB Finwest.
Acţiunile companiei se tranzacţionau ieri la nivelul de 0,181lei/unitate, în scădere cu aproape 14% faţă de ultima cotaţie devineri, capitalizarea companiei ridicându-se astfel la 1,95milioane de euro. Asta în condiţiile în care capitalurile propriila finalul anului trecut, care ar putea fi luate în calcul laofertă, erau de circa 0,285 lei/acţiune.
Compania a încheiat primul trimestru din acest an cu o cifră deafaceri de
3,2 mil. lei şi un rezultat net negativ de 1,6 mil. lei. Armătura aîncheiat şi anul trecut cu pierderi de peste 4,3 mil. lei.
"Există aşteptări şi pe fondul schimbării managementuluisocietăţii. Situaţia este similară cu ce s-a întâmplat laProspecţiuni, unde compania a început să performeze o datăschimbarea conducerii şi numirea austriecilor în managementulsocietăţii. Situaţia se schimbă când la conducerile societăţilorsunt străinii. În plus, cred că este facilitat accesul pe pieţeleexterne", a adăugat Şerdean.
Armătura a anunţat recent contractarea unui credit în valoare de 5mil. euro de la compania austriacă pentru achitarea tuturordatoriilor societăţii, precum şi pentru finanţarea activităţiicurente. De asemenea, reprezentanţii companiei austriece audeclarat recent că vor continua investiţiile în modernizareautilajelor Armătuara, în prezent suma acestora ridicându-se lacirca 800.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO