În lipsă de proiecte de investiţii, Electrica a finanţat băncile şi statul cu 2 mld. lei. Pentru 2015, compania a raportat un profit de 283 mil. lei, la venituri de 383 mil. lei

17 feb 2016 Autor: Roxana Pricop

Compania dispunea de numerar şi depozite bancare de 2,18 miliarde lei la finalul anului trecut, în creştere cu 3,3% faţă de anul precedent. Raportat la capitalizarea bursieră a companiei, lichidităţile reprezintă 55%.

Mare parte a nume­rarului din conturi pro­vine din oferta pu­blică de acţiuni de­rulată de Electrica în vara anu­lui trecut prin care compania a strâns 1,9 miliarde de lei de la in­ves­titorii de pe bursele din Bucureşti şi de la Londra. Din suma totală de 2,18 mi­liarde de lei, numerarul şi echi­valentele reprezentau circa 13% la 31 decembrie 2015, în timp ce diferenţa de 1,9 miliarde de lei era plasată în depozite bancare, certificate de tre­zorerie şi obli­gaţiuni gu­ver­na­mentale, po­trivit rezul­ta­telor finan­ciare pre­li­mi­nare indi­vi­duale pe 2015 pu­blicate de com­panie pe bursă. Spre com­pa­raţie, la finalul anului 2014, numerarul şi de­pozitele deţineau ponderi egale, fiecare în valoare de peste un miliard de lei.

Compania a înregistrat în 2015 un profit net de 283,9 milioane de lei, mai mare cu 5% faţă de cel din 2014, potrivit situaţiilor individuale ce nu conţin rezultatele înregistrate de filialele de furnizare şi distribuţiei a energiei electrice Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord. Veniturile Electrica SA au însumat anul trecut la 383,7 milioane de lei, în creştere cu 57% faţă de cele raportate în anul 2014 (244,5 milioane de lei).

De la filiale, Electrica SA a încasat venituri financiare nete de 372,7 mi­lioane de lei, în creştere cu 30%, alimentate în principal de dividendele pe 2014 încasate de la filiale. Creşterea veniturilor financiare a amortizat ma­jorarea pierderilor operaţionale, de la 10,8 milioane de lei la 88,9 mi­­lioane de lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2016

 

Cuvinte cheie:
electrica
, investitii
, profit
, depozite bancare
, actiuni
, capital
, capitalizare
, lichiditati
, venituri
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide