Burse - Fonduri mutuale

În plin război politic, acţiunile Fondului Proprietatea au câştigat 15% pe bursă într-o lună

În plin război politic, acţiunile Fondului Proprietatea au câştigat 15% pe bursă într-o lună

Autor: Andrei Chirileasa

01.08.2012, 00:07 1790

Paradoxal, într-o perioadă în care presa interna­ţio­nală a abun­dat de ştiri ne­gative referitoare la România, care au ajuns chiar şi în Wall Street Journal sau Financial Times, acţiunile Fon­dului Proprietatea (FP), cea mai vânată companie de pe bursa locală în ultimul an şi jumătate, au crescut cu 15% faţă de minimul atins pe data de 26 iunie, depăşind marţi din nou pragul de 0,5 lei, după două luni şi jumătate.

Şi tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea au crescut semnificativ comparativ cu luna iunie, iar săptămâna trecută au fost transferate circa 2,5% din acţiunile fondului, prin mai multe tranzacţii speciale, în valoare de 38 mil. euro.

Creşterile din ultima perioadă de pe FP se datorează intrării la cumpărare a unor investitori noi, po­trivit unor surse din piaţă. Acţiunile FP ar fi intrat în atenţia unor fonduri de hedging, după ce intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, a doua com­panie din portofoliul FP, a deter­minat o scădere semni­ficativă a acţiunilor pe bursă. Par­ticipaţia de 20% deţinută de FP la Hidroelectrica era eva­luată înainte de insolvenţă la circa 700 mil. euro, fiind ajustată la zero.

Săptămâna trecută, adminis­tratorul judiciar al Hidroelectrica a denunţat ultimele contracte bilaterale cu traderii de energie, care au adus pierderi de miliarde de lei companiei în ultimii ani, iar oficialii de la OPSPI au anunţat că Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă până la finalul anului. Scăpată de contractele păguboase, Hidro­elec­trica ar putea fi o participaţie mult mai valoroasă decât până acum pentru Fondul Proprietatea, iar pe acest lucru mizează şi cei care cumpără acţiuni în această perioadă. Şi fondul de hedging Elliott, cel mai mare acţionar al FP, a cumpărat în ultima lună acţiuni în valoare de câteva milioane de euro. Elliott deţine circa 14% din capitalul FP.

În prezent, Fondul Proprietatea are o capitalizare de 1,53 mld. euro la active nete de 2,81 mld. euro la finalul lunii iunie, discountul la care se tranzacţionează acţiunile FP fiind de 45%.

Cu Hidroelectrica ieşită din insolvenţă, activul net ar urca la peste 3,5 mld. euro, iar discountul ar fi de peste 56%.

Deprecierea puternică a leului faţă de euro şi în special faţă de dolarul american este un argument în plus pentru investitorii străini ca să cumpere acţiuni româneşti, care au devenit mai ieftine aproape peste noapte.

La finalul lunii aprilie, un pachet de un milion de acţiuni FP costa pe bursă 594.000 de lei (181.000 de dolari, la un curs de 3,2805 lei/dolar). Ieri, acelaşi pachet de acţiuni costa pe bursă 509.000 de lei (137.000 de dolari, la un curs de 3,7242 lei/dolar). Astfel, în patru luni, acelaşi pachet de acţiuni este cu 44.000 de dolari mai ieftin, o bună parte a acestei ieftiniri datorându-se şi creşterii cursului leu/dolar.

Administratorul FP, Franklin Templeton, are la dispoziţie şi un program de răs­cumpărări de acţiuni aprobat de acţionari prin care ar putea sus­ţine preţul acţiunilor. De la înce­pu­tul anului, titlurile FP au cres­cut cu 19,2%, iar tranzacţiile din pri­mele şapte luni se apropie de 2 mld. lei.

Fondul Proprietatea a plătit la fina­lul lunii iunie dividende în valoare de 507 mil. lei din profitul pe anul tre­cut, iar o parte din aceşti bani este po­sibil să se întoarcă în piaţă prin achi­ziţii de acţiuni, cum au fost cele deru­late de Elliott. Luând în calcul şi dividendele, FP a adus în primele şapte luni ale anului un randament de 28,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO