Burse - Fonduri mutuale

În stilul deja consacrat, statul nu s-a prezentat marţi la AGA de la Transelectrica

În stilul deja consacrat, statul nu s-a prezentat marţi la AGA de la Transelectrica

Autor: Andrei Chirileasa

17.07.2012, 11:40 1082

Schimbarea Guvernului nu a adus şi schimbarea metodelor de lucru în instituţiile de stat, dovadă fiind adunarea generală a acţionarilor (AGA) de la Transelectrica pe care Ministerul Economiei o convocase pentru astăzi, dar la care reprezentantul ministerului nu s-a prezentat, potrivit unor surse prezente la AGA.

În ultimii ani au fost numeroase cazuri în care reprezentanţii Ministerului Economiei nu s-au prezentat la adunările generale ale acţionarilor de la Transelectrica sau Transgaz pe care tot ei le convocaseră, sfidându-i astfel pe acţionarii minoritari, care erau obligaţi să se deplaseze de două ori la AGA.

În AGA de marţi de la Transelectrica trebuia să se discute trecerea companiei de la un sistem de administrare unitar la unul dualist, cu Consiliu de Supraveghere şi Directorat, dar şi o serie de modificări în actul constitutiv propuse de Fondul Proprietatea, principalul acţionar minoritar al companiei, cu 13,5% din acţiuni. Fondul Proprietatea a mai propus ca o serie de contracte importante pentru companie să fie aprobate de către Consiliul de Supraveghere sau chiar de către AGA, dacă acestea angajează compania cu sume de peste 50 mil. euro.

Transelectrica este una dintre cele mai mari companii de stat, cu afaceri de 3,1 mld. lei (730 mil. euro) în 2011. În luna martie, statul a vândut pe bursă un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica pentru 37 mil. euro. Preţul din ofertă a fost de 14,9 lei. Între timp, acţiunile au scăzut pe bursă la 12,4 lei.

Compania are în prezent o capitalizare de 199,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO