Burse - Fonduri mutuale

În ultimii doi ani, un portofoliu cu cele mai lichide 15 acţiuni de pe bursă ar fi adus un câştig de 59%. La un depozit bancar, câştigul ar fi fost de cel mult 14%

În ultimii doi ani, un portofoliu cu cele mai lichide 15...

Autor: Andrei Chirileasa

02.01.2014, 14:17 2156

Investiţiile pe bursă au fost de departe cele mai bune plasamente în ultimii doi ani din punctul de vedere al randamentelor oferite investitorilor. Rămâne de văzut cât timp va reuşi să-şi menţină bursa momentumul pozitiv.

Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importante 10 acţiuni de pe bursa de la Bucureşti (cu excepţia SIF-urilor), are o creştere cumulată de 45,5% de la finalul lui 2011 (18,7% în 2012 şi 22,5% în 2013).

În acelaşi interval, indicele BET-FI, care urmăreşte acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi ale celor cinci SIF-uri, are un plus de 57% (31% în 2012 şi 19,5% în 2013).

Ambii indici urmăresc doar evoluţia preţului acţiunilor pe bursă, fără a lua în calcul şi dividendele, care în ultimii doi ani au adus câştiguri substanţiale investitorilor.

Atenţia investitorilor s-a axat în această perioadă în special asupra acţiunilor lichide, aşa zisele "blue chips" sau "vedete" ale bursei, care au avut printre cele mai mari randamente de pe bursă. Zece dintre cele mai tranzacţionate 15 acţiuni în intervalul 31.12.2011 – 16.12.2013 le-au adus investitorilor câştiguri cuprinse între 49% şi 120% (incluzând şi dividendele) şi doar două au randamente negative în aceeaşi perioadă.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Astfel, cine ar fi plasat un milion de lei în mod egal în acţiunile celor 15 companii, la finalul lui 2011, ar fi înregistrat în prezent un profit de 588.000 de lei. Un milion de lei plasat în depozite bancare în aceeaşi perioadă ar fi adus un câştig maxim de 140.000 de lei.

Campioana randamentelor în ultimii doi ani, dintre cele mai tranzacţionate 15 acţiuni, este Fondul Proprietatea (FP), cu un randament total de 119%, având în vedere că şi-ar fi putut vinde şi o mică parte din acţiuni în oferta de cumpărare derulată de fond în acest an, la preţul de 1 leu.

Foarte aproape e Banca Transilvania (TLV), cu un câştig de 115%, care ia în calcul şi acţiunile gratuite pe care acţionarii băncii le-au primit în ultimii doi ani în urma capitalizării profiturilor. Atât Banca Transilvania cât şi Fondul Proprietatea au derulat în aceşti doi ani programe de răscumpărare a acţiunilor proprii care au susţinut în anumite perioade preţurile.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Campioanele dividendelor sunt însă SIF-urile. Patru dintre cele cinci SIF-uri le-au adus investitorilor profituri cuprinse între 72% şi 104%, în unele cazuri câştigurile din dividende fiind mai mari decât cele din creşterea preţului acţiunilor, cum este cazul SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4) sau SIF Moldova (SIF2). Randamentele calculate nu iau în calcul şi reinvestirea dividendelor pe bursă.

OMV Petrom şi Transgaz sunt cele mai stabile companii "blue-chips" din punctul de vedere al distribuţiei de dividende, ambele aducându-le investitorilor câştiguri de peste 20% în doi ani din dividende. Cele două acţiuni se diferenţiază însă din perspectiva evoluţiei preţurilor. Astfel, în timp ce Petrom are o creştere de 58%, acţiunile Transgaz au scăzut cu 17,6%, pe fondul celor două oferte de vânzare derulate de stat şi de FP.

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

WikiZF: Profilul companiei BRD

Singurele două acţiuni cu randamente negative din top 15 sunt Transelectrica şi BRD, penalizate de investitori pentru rezultatele financiare inconstante din ultimii ani.

Cea mai mare creştere de pe bursă în ultimii doi ani au avut-o acţiunile producătorului de benzi din cauciuc Artego Târgu Jiu (ARTE), cu un avans de 385%.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO