Burse - Fonduri mutuale

Încă un scandal pe bursă: consiliul de administraţie al Broker l-a demis disciplinar pe directorul general

Încă un scandal pe bursă: consiliul de administraţie al Broker l-a demis disciplinar pe directorul general

Încă un scandal pe bursă: consiliul de administraţie al Broker l-a demis disciplinar pe directorul general

Autor: Adrian Cojocar, Andrei Chirileasa

25.10.2011, 00:08 1712

La mai puţin de trei ani de la cel mai mare scandal din istoria bursei, respectiv cel de fraudă de la sucursala Deva a Broker Cluj, aceeaşi societate este ţinta unui nou scandal în urma căruia directorul general Grigore Chiş a fost demis pe motive disciplinare de către consiliul de administraţie al societăţii.

Anunţul demiterii lui Chiş a fost făcut ieri public pe bursă după ce vineri consiliul de administraţie al Broker a convocat adunarea generală a acţionarilor (AGA) pentru data de 28 noiembrie, pentru a informa acţionarii cu privire la cercetarea prealabilă a directorului general. SIF Muntenia (SIF4), cel mai mare acţionar al Broker, a cerut revocarea consiliului de administraţie şi alegerea altor membri, propuneri care vor fi discutate în aceeaşi AGA.

Aceste mişcări sunt indiciile unei lupte pentru putere în sânul Broker. De altfel, surse din piaţă spun că neînţelegerile dintre directorul general şi unii membri ai CA au început când Chiş a vrut să vândă o participaţie semnificativă din portofoliu şi administratorii s-au opus.

Oficial însă motivul demiterii lui Chiş este încălcarea regulilor interne ale Broker.

"A încălcat în mod repetat deciziile consiliului de administraţie. Principala cauză este în legătură cu portofoliul propriu, unde a cauzat şi un prejudiciu şi le-a încălcat de trei ori. Când se pleacă în străinătate se dă un raport şi dânsul la modul ostentativ nu a făcut acest lucru, deşi exista o decizie a CA în acest sens. A sfidat consiliul de administraţie şi acest lucru este inadmisibil. După ce-i expiră preavizul de 30 de zile o să căutăm alt director general", a declarat Anton Ionescu, preşedintele CA al Broker Cluj.

Grigore Chiş (desen), 38 de ani, a preluat funcţia de director general al Broker la 1 iulie 2009. El a fost anterior manager de portofoliu la BT Asset Management. Şi-a început cariera tot la Broker Cluj, unde a fost director de tranzacţionare până în 2005, când a plecat în urma unor neînţelegeri cu Petru Prunea, tot pe motive disciplinare.Potrivit unor surse din piaţă, CA ar fi invocat nişte tranzacţii cu acţiunile Erste din care firma de brokeraj a ieşit în pierdere. Broker a înregistrat pierderi de peste 1,5 mil. lei în trimestrul al treilea, pe fondul scăderii bursei.

Chiş susţine însă că nu a încălcat nicio regulă.

"Este o decizie abuzivă pe care o voi contesta la Registrul Comerţului. Nu există niciun prejudiciu material sau vreo încălcare legislativă sau a pieţei de capital. Eu mă consider în continuare director general şi îmi văd de lucru", a declarat Grigore Chiş.

SIF Muntenia este nemulţumită de consiliul de administraţie al Broker

Consiliul de administraţie al firmei de intermediere Broker Cluj (BRK) a convocat adunarea generală a acţionarilor (AGA) având ca prim punct pe ordinea de zi informarea acţionarilor asupra "cercetării prealabile" a directorului general Grigore Chiş şi a deciziei luate de către CA, potrivit unui raport transmis bursei.

Pe ordinea de zi a adunării generale SIF Muntenia, principalul acţionar al Broker Cluj cu 11,7% din acţiuni, a cerut să fie adăugate alte puncte printre care se află şi revocarea membrilor consiliului de administraţie şi alegerea unor noi membri.

Surse din piaţă spun că decizia SIF Muntenia de a propune schimbarea boardului de conducere al Broker nu este o coincidenţă şi Grigore Chiş s-ar putea bucura de susţinere din partea SIF Muntenia.

SIF-ul are în acest moment un membru din cei cinci ai CA, însă nu este mulţumită de structura actuală şi speră să schimbe componenţa consiliului după ce în ultima perioadă a acumulat pachete importante din societate.

În urmă cu un an SIF Muntenia deţinea numai jumătate din participaţia pe care o deţine în prezent la Broker Cluj, de 11,7% din acţiuni.

În urma alegerilor care vor avea loc luna viitoare, Anton Ionescu, 70 de ani, care deţine 4,16% din acţiuni, şi-ar putea pierde funcţia de preşedinte dacă nu va avea susţinerea altor acţionari. Vicepreşedinte este Miron Martin, 69 de ani, proprietarul firmei Intervalco, care are circa 6% din acţiuni. Consiliul este completat de Vasile Pop, 58 de ani, care are 1,25% din acţiunile Broker, de Adrian Mercean, ales în acest an, şi de Tiberiu Stratan, reprezentantul SIF Muntenia.

În urmă cu trei ani, Petru Prunea a fost sancţionat de CNVM, care i-a interzis să mai activeze pe piaţa de capital timp de cinci ani după ce directoarea sucursalei din Deva a Broker a fraudat mai mulţi clienţi cu sute de mii de euro. Prunea, care a fondat firma de brokeraj în 1994 şi a listat-o la bursă în 2005, ducând-o în 2007 la o capitalizare de peste 100 mil. euro, a fost considerat principalul vinovat pentru situaţia în care a ajuns compania la începutul lui 2009 când a raportat şi cele mai mari pierderi din istorie. Astfel, deşi deţinea un pachet semnificativ de acţiuni, el a fost îndepărtat din consiliul de administraţie, pierzând sprijinul celorlalţi acţionari.

Chiş a fost adus la conducerea Broker la 1 iulie 2009, în urma unui concurs organizat de consiliul de administraţie. Paradoxal, el plecase la începutul lui 2005 din companie, unde a avut anterior funcţia de director de tranzacţionare, în urma unui conflict cu Prunea.

Acţiunile Broker Cluj înregistrau ieri un avans de 5,5%, până la un preţ de 0,1391 lei/unitate. Compania este evaluată pe bursă la 10,9 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO