Burse - Fonduri mutuale

Început cu stângul: vedetele bursei au pierdut 400 milioane de euro din valoarea de piaţă în primele trei luni din 2015

Început cu stângul: vedetele bursei au pierdut 400...

Autor: Radu Bostan

02.04.2015, 00:08 1220

Petrom a tras în jos rezultatul „grupei“, cu o depreciere de 2,5 miliarde de lei în primul trimestru.

Capitalizarea bursieră a celor mai lichide 25 de companii listate a scăzut cu 1,7 miliarde de lei (400 mil. euro), sau 2,3%, în primul trimestru, în contextul în care ieftinirea pe­tro­lului, rezul­ta­tele dezamă­gi­toa­re şi marcările de profit pe unele companii au „con­spirat“ pentru a compensa evoluţia pozitivă a unor blue-chips din bancar şi energie.

Jumătate din acţiunile incluse în indicele bursier BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-au apreciat din ianuarie până în martie, în timp ce cealaltă jumătate s-a depreciat mai puternic. Per ansamblu, bursa a închis primul primestru în stagnare.

Liderul la creşteri în primele trei luni a fost transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE), care s-a apreciat cu 14%, după un an în care compania a raportat în fiecare trimestru creşteri de profit, încheind 2014 cu un plus la câştig de 60%. Dincolo de rezultatele opera­ţionale, suişul acţiunilor COTE a fost ajutat şi de decizia Fondului Pro­prie­tatea (FP) de a-şi reduce participaţia de la 29% la 6%, eliberând astfel în piaţă mai multe titluri ale transportatorului.

„Conpet, spre deosebire de cele­lalte companii de utilităţi, a intrat mai nou pe radarul investitorilor institu­ţionali, locali şi mai ales internaţionali, odată cu plasamentul privat realizat anul trecut de Fondul Proprietatea. Mult timp înainte de acel plasament, compania era într-un con de umbră. A ajutat-o şi transferul pe piaţa regle­mentată de pe RASDAQ, pentru că listarea pe acea piaţă era un impe­diment pentru unii investitori“, a spus Liviu Avram, şeful departa­mentului de vânzări şi trading la firma de brokeraj NBG Securities.

Dintre celelalte companii ener­ge­tice, doar Electrica a mai înregistrat o apre­ciere comparabilă. Compania de dis­tribuţie şi furnizare a energiei a în­cheiat luna martie cu un plus de aproape 10% faţă de începutul anului, deşi trimestrul a adus în piaţă o veste proastă pentru planurile sale de dez­vol­tare, anume anunţul grupului italian Enel că renunţă la vânzarea activelor din România, de care era interesată Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO