Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET-FI a atins un nou maxim pentru acest an pe aşteptările de dividende

Indicele BET-FI a atins un nou maxim pentru acest an pe...

Autor: Monica Juganaru

24.11.2013, 19:06 786

Bursa de la Bucureşti a închis în creş­te­re cu 0,4%, iar lichiditatea a fost de doar 11,1 milioane de lei, cele mai tran­zac­ţionate fiind acţiunile Romgaz (2,48 mil. lei) şi SIF Tranilvania (2,3 mil. lei).

Indicele BET-FI, reprezentat de SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprie­ta­tea, a atins vineri un nou ma­xim pentru acest an, de­pă­şind pentru prima dată pra­gul de 28.500 de puncte pe evoluţia în creştere a SIF-urilor, în contextul în care investitorii îşi fac deja calculele cu privire la divi­den­dele pe care acestea ur­mea­ză să le acorde anul viitor din profiturile consis­ten­te înregistrate în 2013 odată cu apropierea sfârşi­tului de an.

Titlurile SIF Muntenia au câştigat la fi­nele săptă­mâ­nii trecute 0,6%, cele ale SIF Moldo­va s-au apreciat cu 0,5%, în timp ce acţiunile SIF Oltenia au urcat cu 0,4%.

Indicele BET-FI a depăşit vineri ma­ximul atins în luna martie a acestui an, când evoluţia a fost susţinută de apro­pierea adunărilor generale şi lupta ac­ţio­narilor pentru dividendele SIF-urilor.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în urcare cu 0,4%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,1 mil. lei (2,49 mil. euro), cu 44% sub rulajul de joi, de 26,9 mil. lei. Aproape 43% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Romgaz (2,48 milioane lei) şi SIF Transilvania (aproape 2,3 mil. lei).

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Acţiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 0,43%, la 34,65 lei. Pe piaţa de la Lon­dra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au crescut cu 0,66%, la 10,62 dolari (34,99 lei).

Pe piaţa de la Bucureşti au fost transferate 71.563 de acţiuni Romgaz, iar la închiderea pieţei principale de la BVB, pe bursa de la Londra erau rulate 217.816 certificate de depozit Romgaz, de trei ori mai mare decât rulajul de la Bu­cureşti. Fiecă­rui certificat de depozit îi co­res­punde o acţiune Romgaz.

La închiderea pieţei prin­ci­pale, transferuri de peste 1 mi­lion de lei mai înregistrau doar ac­ţiunile OMV Petrom (1,8 mil. lei), care au urcat cu 0,3%.

O creştere importantă au marcat vineri acţiunile BRD, care s-au apreciat cu 1,1% pe un rulaj redus însă, de 344.000 de lei, în timp ce titlurile Băncii Carpatica s-au corectat cu 0,3%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost suspendate vineri de la tranzac­ţionare, pentru derularea AGA.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 706.000 lei, peste lichiditatea de 214.000 de lei în ziua precedentă.

WikiZF: Profilul companiei BRD

La finalul sesiunii locale, marile pieţe europene consemnau variaţii mixte, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de vineri indecis, în urma unor date economice pozitive care au compensat temerile că Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite ar putea începe în curând restrângerea măsurilor de stimulare a economiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO