Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET sparge pragul de 8.000 de puncte, cel mai mare nivel din ianuarie 2008 încoace

Autor: Dan Grigore Ivan

23.02.2017, 00:08 828

♦ Indicele bursier are plus 13% în 2017 ♦ Nuclearelectrica, cea mai bună evoluţie din componenţa BET, plus 33% ♦ Sunt aşteptate dividende mari.

Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni la Bucu­reşti, a spart ieri pragul de 8.000 punc­­te, evoluţie alimentată de creş­terea sem­nificativă a emitenţilor din sec­­torul energetic şi de utilităţi, alături de Ban­ca Tran­silvania (TLV) şi Fondul Pro­prietatea (FP).

Cea mai mare apreciere în 2017 din rândul componentelor indicelui a fost înregistrată de Nuclearelectrica (SNN) după ce acţiunile companiei energetice au crescut cu 33%, locul al doilea fiind ocupat de OMV Petrom (SNP), cu 16%. Podiumul este completat de Banca Transilvania după ce valoarea de piaţă a acesteia a ajuns la circa 10 miliarde lei, echiva­lentul unui avans de 15%.

„Creşterea este generată de aşteptările legate de politica de dividende. La companiile private se poate estima politica de dividend pornind de la istoric şi de la ce s-a întâmplat anul trecut, iar la companiile de stat, dividendul creşte la 90% din profitul net în baza unor decizii ale guvernului”, explică Rareş Nilaş, consultant pe pieţe de capital.

Pentru a depăşi nivelul din iulie 2007, indicele pieţei de capital de la Bucureşti trebuie să mai crească din acest moment cu cel puţin 35%, depăşind astfel pragul de 10.813 puncte – maximul istoric al referinţei bucureştene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO