Burse - Fonduri mutuale

Indicele bursei de la Istanbul a scăzut cu 9,5% după şase zile de la tentativa de lovitură de stat

Indicele bursei de la Istanbul a scăzut cu 9,5% după...

Autor: Dan Grigore Ivan

21.07.2016, 00:03 191

Indicele BIST 100, ce reuneşte cele mai importante companii din Turcia, a înregistrat o scădere severă după evenimentele declanşate de o parte a armatei contra preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Cel mai lovit este sectorul turistic, indicele BIST Tourism, care urmăreşte şase companii din Turcia ce activează în domeniul că­lătoriilor, a înre­gis­trat o scădere de 16,11% de vineri şi până în prezent. De altfel, sec­torul fusese puternic afec­tat dinain­te de eveni­men­tele de astăzi, frec­venţa mare a atenta­telor şi insta­bili­tatea conducând la o de­pre­ciere de 23,24% de la începutul acestui an.

În acelaşi timp, sectorul transpor­turilor a fost puternic lovit de evenimentele de vineri, astfel indicele BIST Transportation înregistrând o depreciere de 14,26% de pe 15 iulie şi până astăzi.

Indicele BIST Services, ce măsoară cele mai importante companii din Turcia ce activează în acest domeniu, s-a depreciat cu 8,3% în ultimele zile. De altfel, serviciile au o pondere de 48,4% din PIB-ul Turciei.

De asemenea, indicele BIST Banks s-a depreciat cu 12,76% după tentativa de lovitură de stat, în timp ce indicele BIST Financials, ce urmăreşte toate companiile listate la Istanbul ce activează în acest domeniu, s-a depreciat cu 11,34%.

Titlurile Turkiye Ga­ranti Bankasi, banca-mamă a Garanti Bank Ro­mânia, a zecea bancă din sistemul ro­mânesc, s-au de­preciat cu peste 13% de vineri, o acţiune Garanti fiind tran­zacţionată la o cotaţie de 7,31 lire turceşti, cu 2,67% mai mult faţă de nivelul de la începutul acestui an.

Bursa de la Istanbul are o ca­pitalizare de peste aproximativ 250 mi­liarde euro, fiind listate un număr de peste 370 de societăţi pe piaţa de capital de pe Bosfor.

PIB-ul nominal al Turciei este de 681 miliarde euro, de peste trei ori mai mare decât economia României. Turcia are o populaţie de aproximativ 80 milioane de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO