Burse - Fonduri mutuale

Indicele bursier al „energiei“ este pe minus de la începutul anului. De ce fug investitorii?

Indicele bursier al „energiei“ este pe minus de la...

Autor: Roxana Pricop

25.10.2013, 00:08 291

Indicele bursier BET-NG, al compa­ni­ilor din sectorul energetic, este pe mi­nus de la începutul anului, pe fondul re­ducerii consumului de energie cu 6% în 2013, dar şi al acaparării inte­resului investitorilor de către acţiunile Fon­du­lui Pro­prietatea (FP), aflate într-un adevărat raliu.

Anul 2013 ar putea fi numit anul com­pa­niilor din energie graţie ofertelor de vânzare de acţiuni derulate de Transgaz în luna aprilie, de Nuclearelectrica în septembrie şi de Rom­gaz în prezent. Oferta mare de acţiuni „ener­getice“ a tras în jos indicele bursier al secto­ru­lui energetic, care a scăzut cu 1,16% de la în­ce­putul anului. În comparaţie, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, din care fac parte acţiunile Fondului Proprie­ta­tea, cele ale băncilor BRD şi Banca Transil­va­nia dar şi acţiunile a trei companii din ener­gie (Petrom, Transgaz şi Transelectrica), este pe plus cu 15%. Şi indicele BET-FI, din care fac parte acţiunile FP şi ale celor cinci SIF-uri, a crescut cu 4,35%. Indicele BET-C, al tuturor companiilor listate la bursă, a urcat cu 11% de la începutul anului.

Discrepanţa dintre evoluţia indicelui BET-NG şi performanţa BET este explicată astfel de Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj: „Acţiunile Fondului Proprietatea au fost prin­ci­palul punct de atracţie pentru inves­titorii de pe bursa de la Bucureşti în acest an. Acţiunile fondului au crescut puternic în acest an şi astfel au influenţat decisiv evoluţia in­dicilor în care sunt incluse acţiunile. Mai mult, odată ce investitorii şi-au luat expunere pe ac­ţiu­nile fondului, care deţine participaţii la cele mai mari companii din energie, investitorii nu au mai făcut investiţii şi în acţiunile com­paniilor din energie, care au intrat astfel într-un con de umbră“.

Acţiunile FP au crescut cu peste 42% în acest an, pe fondul răscumpărărilor de acţiuni făcute de fond, dar şi al distribuţiilor de cash către acţionari. Fondul deţine participaţii mi­no­ritare la Petrom, Transgaz, Transelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO