Burse - Fonduri mutuale

Indicele energetic a adus cel mai mare randament pe Bursa in 2009 pe fondul dublarii pretului petrolului

Indicele energetic a adus cel mai mare randament pe Bursa in 2009 pe fondul dublarii pretului petrolului
09.06.2009, 00:00 43

Indicele energetic BET-NG, lansat anul trecut, a inregistrat in acest an cea mai buna performanta dintre indicii Bursei de Valori Bucuresti, cu un plus de 47,7% de la finele anului trecut.

Analistii considera ca la avansul actiunilor incluse in indice a contat mai mult cresterea de ansamblu a Bursei, dar si speculatiile privind ofertele publice, si doar intr-o mica privinta evolutia pretului petrolului.
Pretul barilului de petrol a inregistrat o revenire puternica in acest an, cotatia petrolului dublandu-se pe bursele internationale in aceasta perioada.
Astfel, daca la inceputul lui 2009 un baril de petrol se tranzactiona la un pret de circa 34 de dolari, in acest moment pretul petrolului se apropie de nivelul de 70 de dolari/baril.
In ultimii doi ani, indicele energetic al BVB a evoluat strans legat de pretul petrolului, in partea a doua a anului trecut actiunile din sector prabusindu-se pe Bursa dupa ce pretul petrolului a cazut in acelasi interval de la circa 150 de dolari pe baril la aproximativ 34 de dolari la finele anului trecut.
BET-NG include actiuni din domeniul petrolier si servicii conexe petrolului si gazelor naturale, precum si din domeniul energetic. Cea mai mare pondere in cosul indicelui o au actiunile Petrom, Transgaz, Rompetrol si Transelectrica.
Randamentul adus de indicele energetic al Bursei l-a depasit cu mult pe cel al indicelui general, BET-C, care a inregistrat in acest an o apreciere de aproape 11% si a intrecut indicii cei mai volatili, precum BET-FI sau BET-XT, care cuprinde cele mai lichide 25 de titluri de pe Bursa, acestea din urma aducand un castig de 41,4% si respectiv 23,9% in acelasi interval.
 
Petrom si Rompetrol, vedetele sectorului energetic
Actiunile Petrom s-au apreciat cu circa 45% pe parcursul acestui an, iar titlurile Rompetrol Rafinare au urcat cu 125%, inregistrand una dintre cele mai bune performante de pe Bursa in 2009.
"In privinta Petrom se poate observa ca evolutia a urmat in mare parte directia pietei, asa ca evolutia pretului petrolului poate fi considerata un factor marginal de influenta pentru cresterea cotatiei. Cresterea pretului petrolului este deocamdata un factor secundar in evolutia titlurilor Petrom, mai ales daca avem in vedere ca societatea a incheiat si contracte la termen pentru un pret fix al petrolului", spune Marius Pandele, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Vanguard.
El este de parere ca la evolutia spectaculoasa a actiunilor Rompetrol din acest an au contribuit speculatiile privind lansarea unei oferte publice de preluare.
"Pretul actiunilor RRC a crescut foarte mult in primele doua luni din 2009, in totala contradictie cu piata, care atingea noi minime multianuale in acea perioada. In cazul Rompetrol Rafinare ar fi mai greu de spus ca pretul petrolului a avut vreo influenta pentru ca aceasta nu s-ar fi putut manifesta decat in sensul deprecierii actiunilor", spune Pandele.
Totodata, companiile din sectorul de servicii de petrol si gaze Condmag Brasov, Dafora Medias (DAFR) si Rompetrol Well Servicies (PTR) au consemnat avansuri la nivelul pietei, cu randamente intre 15% si 30% pe parcursul acestui an.
"Premisele sunt bune pe termen lung pentru ambele sectoare, petrolier si de servicii petroliere, insa pentru aceasta companiile va trebui sa supravietuiasca pe termen scurt, ceea ce pentru companiile mai mici din domeniul serviciilor petroliere va fi o o mare provocare, mai ales ca majoritatea nu au in spate un actionar puternic care sa le sustina financiar. Asa ca am putea asista la preluari in acest domeniu daca nu cumva chiar si la falimente", este de parere Pandele.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO