Burse - Fonduri mutuale

Indicii bursieri din România şi din Polonia, campionii din regiune în primele două luni

Indicii bursieri din România şi din Polonia, campionii...

Autor: Liviu Popescu, Sorin Pâslaru

03.03.2017, 00:07 853

Indicele BET, care urmăreşte cele mai lichide 10 acţiuni tranzacţionate la Bucureşti, a urcat cu 12,5% în primele două luni din 2017 la aproape 8.000 de puncte şi are una dintre cele mai bune evoluţii din Europa, fiind peste indicii bursieri ai unor burse mult mai dezvoltate precum cele din Austria (4,9%), Elveţia (4%), Germania (3,1%), Ungaria (0,2%). Un ritm de creştere asemănător cu cel al indicelui bursier românesc l-a avut şi indicele WIG20 al bursei din Polonia, cea mai mare piaţă de capital din Europa Centrală şi de Est.

“Optimismul investitorilor are la bază cel puţin trei aspecte: evoluţia macroeconomică mult peste creşterea economică la nivelul Uniunii Europene, acordarea de dividende consistente în urma unui an cu rezultate pozitive şi perspectiva promovării la un nou statut al pieţei“, spune Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Evoluţia pozitivă a indicelui BET s-a datorat în mare parte avansului acţiunilor celor şase companii din energie şi din utilităţi din componenţa sa generat de cererea mare de energie electrică şi gaze naturale de la începutul anului în condiţiile temperaturilor scăzute. Iar bursa din România este caracterziată de unii analişti ca fiind una a energiei.

Un alt vector care a acţionat ca un stimulent la începutul anului pentru companiile din energie de la bursă, având în vedere că majoritatatea sunt deţinute de stat, a fost memorandumul votat în Guvern prin care se solicită ca minimum 90% din profitul obţinut pe anul 2016 de companiile ale căror acţionar majoritatar este statul să fie acordat spre dividende, iar acest lucru, susţin analiştii, face ca randamentul dividendelor companiilor din structura indicelui de referinţă BET să fie la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Anterior, cota respectivă era de 50%. Prin urmare companiile controlate de stat vor face presiuni în Adunările Generale ale Acţionarilor pentru rate de distribuţie mai mari din profiturile pe anul 2016.

Cei doi stimulenţi de mai sus, coroboraţi cu perspectiva unei creşteri economice peste cea a unor ţări din regiune au determinat ca indicele BET să urce timp de câteva şedinţe chiar la circa 8.000 de puncte, cel mai ridicat nivel post-criză. Ieri indicele BET afişa 7.997 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO