Burse - Fonduri mutuale

Insiderii cumpără acţiuni pentru că sunt ieftine şi companiile au mult cash

Insiderii cumpără acţiuni pentru că sunt ieftine şi companiile au mult cash

Insiderii cumpără acţiuni pentru că sunt ieftine şi companiile au mult cash

Autor: Adrian Cojocar

09.09.2011, 00:05 2640

Directorii şi persoanele iniţiate (insiderii) din cadrul companiilor listate la bursă au continuat să cumpere în ultimele zile pachete importante de acţiuni în ciuda volatilităţii extreme de pe pieţele bursiere care-i fac pe mulţi investitori să fie reţinuţi de la tranzacţionare.

Dacă iniţial au intrat la cumpărare SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), între timp s-au alăturat şi directori şi antreprenori români sau alte fonduri de investiţii care au dorit să profite de cotaţiile mai scăzute.

Acţiunile de pe piaţa reglementată a BVB sunt mai ieftine raportate la profiturile pe care le-au făcut în ultimul an în medie cu 31% faţă de acum trei luni, arată datele agregate de la nivelul pieţei, care indică un multiplu de profit (PER) de 8,7 în acest moment.

Printre cumpără­­torii din ultima săp­tă­mână s-au numărat Alexandru Tătar, directorul general al Condmag Braşov, care a cumpărat în ultimele şedinţe 61.000 de acţiuni cu suma de 12.300 de lei (2.900 de euro). Titlurile companiei au pierdut 55% din valoare de la începutul anului.

Florin Pogonaru: Cred că achiziţiile managerilor au legătură cu faptul că firmele româneşti au lichidităţi foarte mari deoarece nimeni nu mai investeşte şi se uită cum se strânge cash-ul. Sunt convins că încrederea s-a format pe fondul disponibilită­ţilor de cash din companii."Când acţiunile sunt mai ieftine cumperi. Acum au început să fie mai toate acţiunile ieftine. Sunt de părere că până la urmă investitorii tot va trebui să revină pe acţiuni pentru că cotaţia aurului este sus. Sigur că mă îngrijorează turbulenţele de pe pieţe, dar ele erau oarecum previzibile", spune Emanoil Viciu, administrator la Romcab Târgu-Mureş şi unul dintre principalii acţionari ai producă­torului de profiluri şi ţevi din PVC Teraplast Bis­triţa (TRP). Viciu a cum­părat zilele trecute titluri Romcab în valoare de 13.300 de lei (3.150 de euro), la un preţ cu 61% mai redus faţă de începutul anului, respectiv de 2,9 lei/unitate.

Prodplast Bucu­reşti, firmă la care prin­cipal acţionar este Florin Pogonaru, a achi­ziţionat recent 802.500 de titluri la SIF Oltenia în cadrul unor tran­zacţii în valoare de 837.000 de lei (circa 200.000 de euro).

"Achiziţiile realizate de Prodplast la SIF-uri sunt mai mult o chestie de trezorerie. Am cumpărat SIF-uri pentru că au o volatilitate mai mare decât cea a pieţei şi când scad, scad mai mult decât piaţa. Am încredere că-l au pe Ciurezu în frunte şi management aşezat. Totuşi când am văzut ştirea despre taxa pe tranzac­ţiile financiare am început să am îndoieli pentru că SIF-urile sunt un proxi al băncilor", spune Pogonaru.

Omul de afaceri este de părere că achiziţiile managerilor vin şi pe fondul resurselor mai mari de lichidităţi de care dispun companiile.

"Cred că achiziţiile managerilor au legătură cu faptul că firmele româneşti au lichidităţi foarte mari deoarece nimeni nu mai investeşte şi se uită cum se strânge cash-ul. Sunt convins că încrederea s-a format pe fondul disponibilită­ţilor de cash din companii", spune Pogonaru.

Spre exemplu, Armax Gaz Mediaş (ARAX), la care acţionar principal este Mircea Vescan, a răscumpărat în ultimele zile 2,57 mil. titluri, pentru care a plătit 366.700 de lei (87.000 de euro). Compania dispunea la jumătatea anului de lichidităţi în valoare de 7,3 mil. euro, o treime din valoarea companiei de pe bursă, de 19,4 mil. euro.

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO), ale cărui acţiuni s-au aflat în ultimele săptămâni în atenţia Fondului Proprietatea, dispunea la 30 iunie de lichidităţi în valoare de 210 mil. lei (50 mil. euro), adică jumătate din valoarea de piaţă a companiei de pe bursă.

Emanoil Viciu, administrator la Romcab Târgu-Mureş: Când acţiunile sunt mai ieftine cumperi. Acum au început să fie mai toate acţiunile ieftine. Sunt de părere că până la urmă investitorii tot va trebui să revină pe acţiuni pentru că cotaţia aurului este sus. Sigur că mă îngrijorează turbulenţele de pe pieţe, dar ele erau oarecum previzibile.Gavrilă Grilea, proprietarul Costrucţii Bihor (COBJ), a achiziţionat recent 15.000 de acţiuni ale firmei de construcţii pe care a plătit 0,45 mil. lei (circa 106.000 de euro). Un alt antreprenor din domeniul construcţiilor, Cercel Horaţiu, proprietarul Concefa Sibiu (COFI), a cumpărat 65.000 de acţiuni ale companiei în schimbul a circa 5.000 de lei (1.200 de euro).

Fondul de inves­ti­ţii Tidal Wave Trading a cumpărat în două şedinţe acţiuni Albalact Alba-Iulia în valoare de 92.700 de lei (21.900 de euro).

Titlurile producătorului de lactate s-au depreciat cu 22% de la începutul anului, scăderea survenind mai cu seamă luna trecută.

Romerica Internaţional, firmă controlată de omul de afaceri Petre Miluţ, a cumpărat în ultima săptămână circa 1.600 de titluri ale producătorului de materiale de construcţii Prefab Bucureşti (PREH), listat pe bursă.

Fondul Proprietatea a mai cumpărat săptămâna aceasta şi titluri ale producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) în valoare de 146.000 de lei (35.000 de euro).

Pe de altă parte, SIF-urile s-au în­drep­tat în continuare spre achiziţia de acţiuni ale producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti, acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV), titluri ale firmei de intermediere Broker Cluj (BRK) şi acţiuni ale producătorului de energie Electromagnetica Bucureşti (ELMA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO