Burse - Fonduri mutuale

Insiderii profita de prabusirea pietelor si isi intensifica achizitiile de actiuni

16.09.2008, 20:42 29

Scaderile agresive din ultimele saptamani au majorat achizitiile realizate de persoanele initiate din cadrul companiilor listate, in conditiile in care majoritatea companiilor au ajuns la preturi atractive in raport cu cele inregistrate in ultimul an.

Astfel, desi luni a fost panica pe piata de la Bucuresti si actiunile au scazut in medie cu peste 4%, managerii nu s-au speriat si au continuat sa cumpere actiuni, incercand astfel si sa recastige increderea investitorilor fata de companiile pe care le conduc.

Numai in ultima luna au fost raportate pe Bursa circa 90 de tranzactii de cumparare din partea persoanelor initiate, prin care au cumparat actiuni in valoare de 4,2 mil. lei (aproape 1,2 mil. euro). Si pe RASDAQ tranzactiile persoanelor initiate s-au inmultit in ultimele saptamani, doar ieri fiind raportate circa 30 de astfel de tranzactii.

Printre principalii cumparatori de actiuni s-au numarat in ultima perioada managerii dezvoltatorului imobiliar Impact, Dan Ioan Popp, si Carmen Sandulescu, presedintele Bancii Carpatica, Ilie Carabulea, directorul general al Flamingo International, dar si persoane din conducerea SIF-urilor, cum ar fi Costel Ceocea, vicepresedintele SIF Moldova.

Jiri Rizek, directorul general al retailerului de electrocasnice si produse IT Flamingo, a achizitionat in ultima luna circa 230.000 de actiuni Flamingo in schimbul a 38.100 de lei (10.600 de euro). El a cumparat luni 50.000 de actiuni la pretul de 0,159 lei.

Carmen Sandulescu, director executiv si unul dintre principalii actionari ai Impact Bucuresti (IMP), a achizitionat la randul ei un milion de actiuni la pretul de 0,0987 de lei. De la inceputul lunii, ea a cumparat 4 mil. actiuni ale dezvoltatorului imobiliar pentru care a platit 411.000 de lei (aproximativ 114.000 de euro). Cumpararile au venit dupa ce actiunile Impact Bucuresti au pierdut circa 22% in doar doua zile, de la inceputul anului acestea suferind una dintre cele mai mari corectii de pe Bursa.

Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj (BRK), a achizitionat in ultimele saptamani 70.000 de actiuni ale firmei de brokeraj pe care o conduce, cu 22.400 de lei (circa 6.200 de euro).

"Am incredere, nu atat in bursa noastra, cat in societatea la care lucrez. Cred ca preturile actuale vor fi depasite destul de curand desi nu-mi imaginam ca se va ajunge la asemenea niveluri. La un moment dat sistemul international va depasi criza si va incepe sa creasca si bursa noastra", spune Adrian Ceuca.

In ultimele saptamani s-au inmultit considerabil si tranzactiile de cumparare ale persoanelor initiate de pe RASDAQ, vanzarile acestora fiind aproape inexistente. Cei mai multi dintre acestia sunt chiar actionarii majoritari ai companiilor listate pe RASDAQ, care au profitat de preturile scazute din piata pentru a concentra un pachet mai mare din companie, dupa ce anul trecut au vandut pentru a face loc altor actionari.

Cateva exemple in acest sens sunt achizitiile realizate in ultimele saptamani de Petru Ciurtin la Albalact Alba-Iulia (ALBZ), Mircea Vescan la Armax Gaz Medias (ARAX), fondul de investitii Advent la Ceramica Iasi (CERE), Alexandru Bercea la Imotrust Arad (ARCV) sau Ovidiu Tender la Prospectiuni Bucuresti (PRSN).

Fondurile de investitii care detineau participatii in companii listate pe piata RASDAQ au fost mai active la cumparare in aceasta perioada, acumuland titluri in general la companiile unde detin deja pachete importante.

Fondul de investitii RC2 a cumparat luni un pachet de 0,5 milioane de titluri ale Albalact Alba-Iulia pentru care a platit 136.000 de lei (circa 38.000 de euro).

Fondul olandez MEI a fost raportat zilele trecut cu o participatie de 5,5% din actiunile Prebet Aiud (PREB) si a continuat sa achizitioneze aproape zilnic actiuni la Condmag Brasov (COMI), Imotrust Arad, Cemacon Zalau (CEON) si Prospectiuni Bucuresti.

Dimitrie Belu, unul din fostii membri ai Asociatiei (PAS) de la Electromagnetica, a cumparat in ultimele zile 120.000 de titluri ale producatorului de energie pentru care a platit circa 91.000 de lei (25.000 de euro). El vanduse anterior un pachet de actiuni Electromagnetica la un pret superior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO