Burse - Fonduri mutuale

Interesul grecilor a urcat cu 55 mil. euro valoarea TLV

Interesul grecilor a urcat cu 55 mil. euro valoarea TLV
26.07.2009, 18:24 26

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 20% in ultima saptamana, cele mai mari cresteri inregistrandu-se joi si vineri, dupa ce in presa elena au aparut informatii conform carora grupul National Bank of Greece (NBG) este interesat sa preia banca din Cluj.

Valoarea bancii a crescut astfel in cateva zile cu 55 de milioane de euro, ajungand vineri la 332 de milioane de euro.

Grecii nu au oferit pana acum un raspuns oficial privind intentia de preluare a Bancii Transilvania, in timp ce presedintele si fondatorul bancii, Horia Ciorcila, nu a putut fi contactat in ultimele zile pentru comentarii.

In ultimii ani au existat in permanenta zvonuri privind preluarea Bancii Transilvania, singura banca mare de pe piata cu capital majoritar romanesc, speculatiile pe aceasta tema mentinand un interes ridicat pentru titlurile institutiei de credit. Zvonurile au fost mereu negate de reprezentantii bancii.

Analistii firmelor de brokeraj de pe piata locala si cei ai bancilor straine au mentionat de fiecare data in rapoartele din ultimii ani ideea ca Banca Transilvania reprezinta o tinta de preluare, aceasta fiind si principala motivatie pentru tranzactionarea actiunilor TLV cu o prima fata de titlurile altor banci din regiune.

Pe de alta parte, analistii cred ca e putin probabil ca vanzarea Bancii Transilvania sa se realizeze in viitorul apropiat.

"Desi profitabilitatea bancii a fost sub presiune din cauza deteriorarii calitatii activelor si a reducerii marjelor de dobanda, ne asteptam ca proprietarii, in principal antreprenori locali, care detin circa 25% (din care 5% se afla in posesia lui Horia Ciorcila), sa astepte o evaluare mai atractiva decat ar primi in contextul actual", se arata intr-o nota emisa de analistii KBC Securities.

In ultimii doi ani, valoarea de piata a Bancii Transilvania a scazut de peste cinci ori, de la un nivel de 1,7 mld. euro in iulie 2007.

 

Fitch isi mentine ratingul pentru Banca Transilvania cu perspectiva stabila

Agentia de rating Fitch a reconfirmat vineri ratingul Bancii Transilvania pentru datoriile pe termen lung in valuta, la "BB minus", cu perspectiva stabila, precum si calificativul pentru datoria pe termen scurt in valuta la "B" si cel individual la "D".

Potrivit Fitch, ratingul acordat Bancii Transilvania pentru datoriile pe termen lung este determinat de puterea financiara intrinseca, iar calificativul individual reflecta cresterea problemelor legate de calitatea activelor si eficienta redusa, care afecteaza in mod negativ profitabilitatea bancii. Acestea sunt echilibrate de consolidarea brandului la nivel national, de portofoliul de imprumuturi si sursele de finantare bine diversificate si de nivelul confortabil al lichiditatii.

"Profitabilitatea bancii este afectata de costurile mai ridicate cu finantarea si de majorarea provizioanelor pentru pierderi. In plus, profitabilitatea este sub presiune din cauza cresterii costului riscului in contextul inrautatirii mediului operational, in timp ce controlul costurilor si veniturile rezistente din taxe si comisioane compenseaza partial pentru declinul profitului operational", potrivit analistilor Fitch.

Analistii Fitch mai apreciaza ca Banca Transilvania are un nivel de capitalizare adecvat, cu o rata de adecvare a capitalului de 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO