Burse - Fonduri mutuale

Internaţional: Bursa de la Varşovia, care are o valoare a companiilor listate de 260 de miliarde de euro, are un nou şef

Rafal Antczak este noul director general al bursei din Polonia

Rafal Antczak este noul director general al bursei din Polonia

Autor: Dan Grigore Ivan

06.01.2017, 00:02 229
Rafal Antczak este noul director general al bursei din Polonia, cea mai mare piaţă de capital din regiune, care are o valoare de piaţă a companiilor listate de 260 mld. euro, faţă de 30 mld. euro cât are piaţa de capital de la Bucureşti.

Antczak a făcut parte în trecut din boardul Deloitte Consulting şi a mai lucrat în cadrul Powszechny Zaklad Ubezpieczen (PZU), unul dintre cei mai mari asigurători polonezi.

Indicele WIG 20, referinţa bursei de la Var­şovia, a crescut puternic în ultima lună, afişând o apre­ciere de 11%. La înce­putul anului 2016 reu­şise să se încadreze pe un trend ascendent, însă în aprilie referinţa po­loneză a început să se depre­cieze sem­nificativ, redresarea ve­nind abia în ultima lună a anului tre­cut.

În 2016, pe piaţa de capital poloneză s-au înre­gistrat 18 listări, iar în prezent discută cu apro­ximativ 100 de companii din Polonia şi vecinătatea ţării pentru o eventuală atragere a acestora pe bursă.

Economia poloneză a crescut cu peste 3,5% în 2016, fiind prognozată o creştere de până la 3,7% pentru acest an. Cu toate acestea, Polonia a trecut anul trecut prin mai multe scandaluri politice, ţara fiind frontul pe care s-au ciocnit mai multe tabere care revendică viziuni, abordări şi valori diferite privind viitorul pe care trebuie să îl urmeze ţara.

Ludwik Sobolewski, actualul CEO al Bursei de Valori Bucureşti, a ocupat acelaşi post în cadrul pieţei de capital poloneze în intervalul 2006 – 2013.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO