Burse - Fonduri mutuale

Investiţia în petrol a adus 56% în 2016, cel mai bun pariu

Investiţia în petrol a adus 56% în 2016, cel mai bun...

Autor: Liviu Popescu, Dan Grigore Ivan

19.01.2017, 00:08 6282

La polul opus, pierderi de 14% pe lira sterlină ♦ Un fond de acţiuni românesc a adus câştig de 2.000 de lei la 10.000 de lei investiţi.

Un investitor care dispunea la în­ce­putul anului trecut de su­ma de 10.000 de lei, sau echi­va­len­tul în valută, dacă ar fi dorit să o multiplice printr-o in­vestiţie pe curs, la bursă, depozit bancar sau măr­furi, ar fi avut cel mai mult de câştigat cu pa­riul pe petrol în condiţiile în care preţul ba­ri­lului s-a apreciat cu 56% pe parcursul anului, da­torită unui acord istoric de reducere a producţiei.

La polul opus, dacă investitorul cumpăra lire sterline de 10.000 de lei, ar fi avut pierderi de 14%, adică 1.400 de lei, din cauza votului referendumului din Marea Britanie cu privire la apartanenţa la UE, care a dus la deprecierea monedei britanice. Cum va fi însă 2017?

„Este mai greu de spus ca niciodată. Dacă vorbim de un investitor care este dispus să-şi asume riscuri mai mari, atunci cred că investiţiile în pieţele de acţiuni ar putea să fie o direcţie interesantă“, consideră analistul economic Aurelian Dochia. Barilul de petrol poate fi achiziţionat de un investitor prin derivate pe bursele externe, prin futures, iar la Bucureşti acesta poate fi achiziţionat prin produse structurate, care urmăresc evoluţia preţului petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO