Burse - Fonduri mutuale

Investiţiile pe Bursă, o ruletă: jumătate dintre acţiuni au adus câştiguri, jumătate au fost pariuri pierdute

Investiţiile pe Bursă, o ruletă: jumătate dintre acţiuni au adus câştiguri, jumătate au fost pariuri pierdute

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Daniela Pricop

01.12.2010, 23:52 37

Pentru investitorii de pe Bursă, 2010 a fost până acum un andificil, având în vedere că pentru prima dată în ultimii aniacţiunile nu au mai mers la fel (toate în sus sau toate înjos).
Astfel, cu 1.000 de lei investiţi la începutul anului, uninvestitor ar fi putut avea acum un profit de 660 de lei dacă ar fiinvestit în acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) sau o pierdere de circa250 de lei, dacă ar fi mizat pe acţiunile Băncii Transilvania(TLV).

La fel pe RASDAQ, unde 1.000 de lei investiţi în ElectromagneticaBucureşti (ELMA) ar fi adus un profit de 700 de lei, în timp ceaceeaşi sumă plasată în titlurile companiei de construcţii ComnordBucureşti (COSC) s-ar fi înjumătăţit.

Situaţia este complet diferită faţă de 2007, când aproape oriceacţiune mai lichidă putea aduce câştiguri de 100% în câteva luni,iar investitorii nu aveau nevoie de prea multă imaginaţie sau deanalize complexe pentru a face bani pe Bursă. Nu era nevoie ca ofirmă să aibă profit, ci doar ca ea să aibă terenuri sau spaţiicomerciale pentru ca acţiunile să crească.

După doi ani de criză (dintre care unul cu scăderi puternice - 2008- şi unul cu reveniri spectaculoase - 2009), situaţia pe Bursă aintrat oarecum în normalitate, în sensul că rezultatele financiareşi perspectivele companiilor sau ale sectoarelor din care acesteafac parte cântăresc mult mai greu în evoluţia acţiunilor. Astfel,titlurile companiilor din sectorul energetic, precum OMV Petrom,Transgaz, Transelectrica, Electromagnetica, au crescut puternic, pefondul rezultatelor în creştere. La fel şi acţiunile companiilorexportatoare, precum Compa, Aerostar sau Azomureş, care aubeneficiat de creşterea cererii la nivel internaţional. La polulopus stau companiile de construcţii, sector care a continuat să secontracte, şi cele din industria alimentară, care au fost lovite descăderea consumului. Nici băncile nu au mers mai bine, din cauzacreşterii creditelor neperformante, cau urmare a scăderiicapacităţii companiilor şi a populaţiei de a-şi plăti ratele lacredite. SIF-urile, care sunt puternic expuse pe sectorul bancar,dar şi foarte sensibile la deciziile politice, au trecut şi ele peminus.

În acest context, nici fondurile mutuale nu au mai evoluat la fel,doar administratorii care şi-au asumat riscuri şi au făcut mutărisurprinzătoare reuşind să obţină câştiguri mai mari. După 11 luni,cele mai mari câştiguri le-au adus fondurile SIRA (Omninvest şiOmnitrust), care au pariat în primăvară pe scăderea indiceluiamerican S&P 500, şi fondurile Carpatica Stock şi Global, careau investit în FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO