Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă ca pe pieţele externe să se contureze un trend

Investitorii aşteaptă ca pe pieţele externe să se contureze un trend

Foto: Andrei Pungovschi

Autor: Monica Juganaru

11.12.2012, 00:04 403

Bursa a închis şedinţa de luni în stagnare, într-o piaţă în care investitorii nu au reacţionat la rezultatul alegerilor parlamentare, ci a rămas în linia generală a pieţelor internaţionale.

"La începutul lunii septembrie, Banca Centrală Europeană a anuntat programul Outright Monetary Tran­sactions (tranzacţii monetare directe - n. red.) şi la o săptămână după, Fed a demarat a treia etapă a programului de Quantitative Easing (programului de relaxare cantitativă derulat pentru stimularea economiei - n. red.). Acel moment a reprezentat sfârşitul trendului crescător din vară şi începutul unei perioade de evoluţie laterală pentru bursele dezvoltate. Practic, din debutul lunii septembrie pieţele dezvoltate nu au mai generat «free cash-flow» pentru investiţiile în pieţe emergente", a declarat şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciu­botaru.

El a arătat că piaţa locală a resimţit, de asemenea, apatia burselor europene.

"Intrările de bani din partea Franklin Templeton, prin achiziţii OMV Petrom, şi din partea Elliott, prin achiziţii FP, au fost contrabalansate de vânzările altor investitori străini, care au ales acest moment ca fiind unul prielnic pentru a ieşi de pe piaţă. Situaţia aceasta va dura până în momentul în care pieţele dezvoltate îşi vor alege o nouă direcţie. Spargerea în orice direcţie va genera fluxuri de capital dinspre centru spre periferie, care vor antrena şi piaţa românească", a completat Ciubotaru.

Investitorii de la BVB nu au reacţionat vizibil la rezultatul alegerilor parlamentare şi au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în majoritatea cazurilor.

Investitorii de la BVB au transferat în total acţiuni de 16,78 milioane de lei (3,7 milioane de euro), peste lichiditatea de vineri, de 7,4 milioane de lei (1,63 milioane de euro), când a fost atins cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni.

Rulajul a fost asigurat în proporţie de 64% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, în sumă de 10,68 milioane de lei, din care 5,58 milioane de lei a reprezentat un transfer deal. Titlurile FP au închis sesiunea la un preţ de 0,538 lei, cu 0,37% sub referinţă.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,15%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte cele cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea, a închis în stagnare.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe vest-europene erau în creştere uşoară. Bursa din Italia a pierdut însă 2,5% după ce premierul Mario Monti a anunţat că intenţionează să demisioneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO