Burse - Fonduri mutuale

Investitorii asteapta verdictul de pe scena politica

22.01.2007, 17:02 19

Bursa a inchis nedecis saptamana, pe fondul unei lichiditati destul de scazute, rulajul pietei ridicandu-se putin peste 11 milioane de euro.
Brokerii spun ca starea de tensiune creata in jurul mediului politic retine investitorii de la tranzactionare, fapt ce s-a putut observa si prin lichiditatea scazuta din piata.
"Parerea mea este ca aceste corectii din ultima perioada de pe Bursa au venit pe fondul scaderilor la nivelul pietelor regionale care s-au suprapus peste criza politica ce a atins un nivel extrem de acut", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
"Influenta mediului politic persista asupra pietei, existand o retinere la cumparare din partea investitorilor, ceea ce a afectat si lichiditatea din piata. De obicei, in aceste conditii, investitorii iau pozitii "hold" de asteptare", a precizat Rares Nilas.
Actiunile SIF au inchis sedinta de ieri cu o crestere nesemnificativa, de 0,4%, dupa ce pe parcursul sedintei au fluctuat in sus si in jos in jurul nivelurilor de inchidere din sedinta precedenta.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova, cu un avans de 0,3%, respectiv o scadere de 0,6%, pe rulaje de peste
2 milioane de euro (6,8 milioane de lei) fiecare.
Indicele BET a pierdut 1%, in principal ca urmare a scaderii inregistrate de titlurile Oltchim Ramnicu-Valcea, care au inchis sedinta in coborare cu 15%, minimul de variatie permis pe parcursul unei zile de tranzactionare.
Titlurile BRD si Rompetrol Rafinare s-au apreciat cu 2%, respectiv 1,5%, iar cele Petrom au urcat cu 1%, insa pe rulaje destul de scazute. Actiunile Bancii Transilvania au stagnat la nivelul pietei.
O scadere importanta au consemnat si titlurile Prodplast, care au pierdut peste 5%, pe un rulaj ridicat, de 0,25 milioane de euro (0,87 milioane de lei).
"Cred ca in momentul in care situatia se va rezolva intr-un sens sau altul, investitorii vor intra din nou la cumparare, iar trendul crescator al Bursei se va relua", considera Rares Nilas.
El mai spune ca efectele pozitive legate de integrare au fost cotrabalansate de manifestarile de pe scena politica, iar investitorii straini au fost descurajati sa intre pe o piata destul de tulbure in aceste momente.

Actiunile SIF Moldova au pierdut 0,6% la finalul saptamanii trecute, pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 2 milioane de euro (6,8 milioane de lei). Aceste titluri au fost singurele care au inregistrat scaderi in sedinta de vineri, celelalte actiuni SIF inregistrand in general aprecieri usoare. Actiunile SIF Moldova s-au plasat in ultimele saptamani pe un trend descendent, pierzand circa 11% de la maximul atins in acest an. Pe parcursul sedintei, actiunile SIF Moldova au fluctuat intre un prag minim de 3,1 lei/actiune si unul maxim de 3,17 lei/actiune. Inchiderea pe aceste titluri s-a realizat la un curs de 3,13 lei/actiune, cu peste 4% sub nivelul de la inceputul acestui an.

Titlurile Broker Cluj au inchis vineri cu o scadere de 0,5%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la 0,2 mil. euro (0,7 mil. lei). La sfarsitul saptamanii trecute a inceput a doua etapa a ofertei de obligatiuni cu bonuri de subscriere optionale in actiuni lansate de Broker Cluj ce se va desfasura pe parcursul acestei luni. In prima etapa a ofertei, actionarii societatii de brokeraj, care au avut posibilitatea de a-si exprima dreptul de preferinta, au subscris putin peste 1% din oferta. Randamentul potential al obligatiunilor este de 11% pe an, acesta fiind influentat de valoarea actiunii Broker la scadenta. Actiunile Broker Cluj au inchis sedinta la un curs de 1,83 lei/actiune.

Actiunile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti au pierdut peste 5%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 0,25 mil. euro
(0,87 mil. lei). Banca austriaca Raiffeisen Zentralbank a fost raportata saptamana trecuta cu o participatie de sub 5% din actiunile Prodplast. Cel mai important actionar al companiei este societatea Nord Bucuresti, care detine 24,67% din titluri si care a vandut vineri un pachet de 0,1 mil. actiuni la un pret de 2,7707 lei/actiune, cu peste 5% sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la un pret de 2,78 lei/actiune, cu aproape 12% peste cel de la finalul anului trecut.

Titlurile Siretul Pascani au atins un nou maxim dupa o crestere de peste 5% in sedinta de vineri, pe fondul unor tranzactii mai ridicate, de circa 0,11 milioane de euro (0,38 milioane de lei). De la finele anului trecut, aceste actiuni au urmat un trend puternic ascendent, in circa o luna de zile titlurile Siretul castigand peste 24%. Aprecierea acestor actiuni s-a facut in conditiile unei lichiditati mult in crestere fata de cea cu care ne obisnuise anul trecut. Pe parcursul sedintei, actiunile Siretul au fost tranzactionate la un minim de 0,0825 lei/actiune si au inchis pe maxime, la pretul de 0,087 lei/actiune, cu circa 9% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Actiunile producatorului de masini de gatit Metalica Oradea au facut obiectul unor tranzactii speciale ridicate, prin care s-au transferat peste 42.000 de actiuni, reprezentand circa 5,9% din capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiilor se ridica la circa 0,17 mil. euro (0,59 mil. lei), la un pret mediu de 14 lei/actiune, putin peste cea din sedinta precedenta. Vanzatorul a fost, cel mai probabil, Moise Herdean, care detinea inainte de aceasta tranzactie o participatie similara. Compania nu are un actionar majoritar, cei mai importanti actionari fiind Ioan Ciorba, cu 14,24% din titluri, urmat de societatea Santol Impex SRL, care detine 13,28% din companie, si Agromec Diosig, cu o participatie de 12,35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO