Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au dus ieri cotaţiile acţiunilor lichide în sus cu 3-4%

Investitorii au dus ieri cotaţiile acţiunilor lichide...

Autor: Stefan Musgociu

01.05.2014, 00:02 563

Bursa de la Bucureşti a avansat miercuri cu 1,2%, într-o piaţă unde ac­ţiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 3,4%, după ce AGA a aprobat marţi dis­tribuirea unor dividende de peste cinci ori mai mari decât cele acordate anul trecut.

Piaţa a fluctuat uşor în luna aprilie, indicele ge­neral BET-C înregis­trând variaţii de peste 1% în doar 3 din cele 21 de şedinţe.

Volumele de tran­zac­ţio­nare au fost reduse în majoritatea şedinţelor din luna aprilie, iar lichi­dita­tea a fost de cele mai multe ori asigurată de deal-uri.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

În primele două şedinţe din această săp­tă­mână, şedinţele AGA derulate la ma­jo­ri­tatea compa­niilor au influen­ţat vizibil rulajele, având în vedere că acţiunile emi­tenţilor res­pec­tivi au fost sus­pendate de la tranzac­ţio­nare. Spre exem­plu, în prima parte a şe­dinţei de luni lichiditatea nu a reuşit să ajungă la 1 milion de lei, deoarece com­panii importante precum Fondul Pro­prie­tatea (FP) şi Romgaz (SNG), unele dintre cele mai lichide acţiuni din piaţă, au fost oprite de la transfer pentru AGA.

După cele două zile în care investitorii fie au fost la AGA la diferite companii, fie au aşteptat deciziile acţionarilor, în şedinţa de miercuri aceştia au reacţionat în funcţie de deciziile luate în AGA, vizând, totodată, cu precădere acţiunile lichide. Astfel, acţiunile Transelectrica au avansat cu peste 2% încă de la deschiderea şe­dinţei, iar cel mai mare preţ plătit miercuri a fost cu 6% peste închiderea de luni. Ultima tranzacţie de miercuri a fost realizată la 18,63 lei, preţ cu 3,44% peste nivelul de luni, iar operaţiunile au în­sumat 1,5 milioane lei. Cu aceste ac­ţiuni au fost realizate 234 de operaţiuni.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,52%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), era pe verde cu 1,55%.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,08%, recuperând reculul de la deschidere, când au coborât cu 4,52% (5,5 bani). Corecţia de la des­chi­dere a fost oarecum nor­mală, având în vedere că miercuri a fost data ex-dividend, moment de când investitorii care cumpără aceste acţiuni nu mai au dreptul să încaseze dividendele pe care compania le va distribui, iar de regulă în această zi preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului. SIF Moldova va distribui un dividend brut de 6,6 bani/acţiune, respectiv o valoare cumulată de 34,2 milioane lei (7,7 milioane euro).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 33,1 milioane lei (7,4 milioane euro), cu 19% sub rulajul de marţi, de 39,5 milioane lei (8,8 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO