Burse - Fonduri mutuale

Investitorii caută indicii pentru evoluţia din următoarele luni

Investitorii caută indicii pentru evoluţia din...

Autor: Stefan Musgociu

29.08.2013, 20:28 419

Bursa de la Bucureşti a continuat să evo­lueze în linie cu bursele externe şi a revenit uşor pe verde după trei zile con­se­cutive de scădere, însă puţini inves­ti­tori au intrat la tranzacţionare, astfel că ru­lajul a fost salvat de un „deal“ cu 29% din acţiunile Transilvania Construcţii (COTR).

La finalul şedinţei, indicele general al Bursei, BET-C, a fost pe plus cu 0,2%. În precedentele trei zile, indicele a coborât cu­mulat cu 2,8%, co­recţia fiind influen­ţată de scăderile înre­gis­trate de bursele ex­terne, pe fondul te­me­rilor investitorilor le­ga­te de o intervenţie mi­litară a SUA şi a aliaţilor în Siria.

„Piaţa încearcă o consolidare la nive­lu­rile actuale. Interesul pentru bluechip-uri (acţiunile lichide - n.r.) s-a temperat în special din cauza incertitu­di­nilor care planează asupra pieţelor inter­na­ţionale. Este posibil ca în acest mo­ment o parte din banii investitorilor să aştepte listarea Nuclearelectrica (oferta fiind estimată să înceapă pe 9 sep­tem­brie - n.r.). Cred că piaţa se află într-un moment în care are nevoie de un vector care să îi dea o direcţie sem­nificativă în ur­mătoarele luni“, a spus şeful departa­mentului de tran­zacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a în­cheiat şedinţa de joi în creştere cu 0,27%, iar indicele BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul energetic, s-a si­tuat cu 0,23% peste nivelul decât miercuri. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor Fondului Proprietatea (FP), a stagnat.

„Majoritatea investitorilor aşteaptă decizia Fed în ceea ce priveşte pro­gra­mul QE3 (de stimulare a economiei prin injectarea de lichidităţi prin cumpărare lunară de obligaţiuni - n.r.) şi apoi vor acţiona în consecinţă. Cred că evenimentele din Siria pot avea doar un im­pact limitat şi de scurt timp asupra pieţei locale, iar în final vor conta fundamentele ma­cro­economice la nivel global“, a mai spus brokerul.

Deal-ul cu acţiunile Transil­vania Con­struc­ţii a asigurat jumătate din lichiditatea pieţei, de 27 mil. lei (6 mil. euro). Rulajul este cu 9% sub cel de miercuri, de 29,7 milioane lei (6,7 mil. euro). Pachetul de titluri Tran­silvania Construcţii a fost cumpărat de SIF Banat-Crişana (SIF1), la preţul de 50 lei, cu aproape 54% peste cel din urmă cu o săptămână, când societatea de investiţii financiare a început să cum­pere acţiuni Transilvania Con­struc­ţii la preţuri din ce în ce mai mari. SIF Banat-Crişana a mai cumpărat acţiuni la firma de construcţii şi din piaţa prin­ci­pală, pa­che­tul de achiziţionat joi urcând la 29,34% din titluri.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO