Burse - Fonduri mutuale

Investitorii cer protecţie pentru „rasdacele” luate după decizia de delistare

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

09.06.2015, 00:04 356

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) cere Au­torităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să asigure pro­tecţia adecvată pentru investitorii care, cu bună-credinţă, cum­pără acţiuni ale societăţilor listate pe piaţa RASDAQ, după data de înregistrare stabilită pentru delistare, prin stabi­lirea unei noi date de înregistrare în vederea determinării acţionarilor care beneficiază de dreptul de retragere.

AIPC cere astfel modificarea regulamentului ASF 17/2014. Până la luarea unor măsuri normative, AIPC consideră că ASF trebuie să procedeze la suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor tuturor societăţilor în cauză.

Asociaţia atrage atenţia că în piaţă există situaţia în care noi investitori realizează tranzacţii cu acţiunile societăţilor pentru care s-a decis delistarea, necunoscând că nu vor beneficia de preţul de retragere stabilit de expertul independent.

O asemenea situaţie este alimentată atât de publicitatea defectuoasă realizată de societăţile în cauză, cât mai ales de faptul că preţul de retragere nu este încă stabilit de către expertul independent, iar respectivii investitori nu cunosc că nu se plasează în interiorul termenului în care pot beneficia de preţul de retragere.

Astfel, asociaţia atrage atenţia că prelungirea nejustificată a duratei pentru emiterea raportului expertului independent şi nedeterminarea preţului de retragere diluează percepţia investitorilor şi îi determină să cumpere acţiunile respectivelor societăţi.

Printre aceste societăţi se numără Avicola Buzău, Astral SA Bucureşti, Comcereal Vaslui, Giurgiu Nav Giurgiu.

„AIPC se aşteaptă ca ASF să intervină energic şi rapid pentru a corecta această situaţie gravă, în virtutea atribuţiilor sale de protecţie a investitorilor. ASF, dar şi celelalte instituţii ale pieţei, precum BVB, Depozitarul Central, intermediarii implicaţi, trebuie să iasă din pasivitate şi să nu se mai mulţumească doar cu a încasa comisioane, fără cea mai mică preocupare pentru respectarea legalităţii şi a drepturilor acţionarilor”, susţin reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO