Burse - Fonduri mutuale

Investitorii din Europa au retras 83 mld. euro din fondurile mutuale pentru că s-au temut de un nou Lehman Brothers

Investitorii din Europa au retras 83 mld. euro din fondurile mutuale pentru că s-au temut de un nou Lehman Brothers

Investitorii din Europa au retras 83 mld. euro din fondurile mutuale pentru că s-au temut de un nou Lehman Brothers

Autor: Roxana Pricop

05.12.2011, 00:08 774

Fondurile mutuale din Europa au înregistrat retrageri nete record de 82,8 mld. euro în trimestru al treilea, în contextul temerilor investitorilor privind un posibil default necontrolat al Greciei.

Maximul istoric a fost înregistrat în trimestrul al treilea 2008 când din fondurile europene au ieşit 92 mld. euro, investitorii pierzându-şi încrederea după falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers.

România, deşi una dintre cele mai mici pieţe de fonduri mutuale din Europa, a reuşit performanţa în trimestrul al treilea de a fi printre singurele trei ţări care au înregistrat intrări nete, în valoare de 56 milioane de euro, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Europeană a Administratorilor de Fonduri (EFAMA).

În România, activele nete totale ale fondurilor mutuale erau de 1,871 miliarde euro la finele lunii septembrie.

Cele mai consistente intrări nete au fost raportate de fondurile din Marea Britanie, care au atras aproape 3 mld. euro de la investitori. Fonduri mutuale din regatul britanic au active nete de 602 miliarde de euro.

Pe locul al treilea se situează fondurile din Bulgaria, care au atras de la investitori 4 milioane de euro în trimestrul al treilea şi au ajuns astfel la active nete de 226 milioane de euro.

Fondurile bulgăreşti sunt cele mai mici din Europa după valoarea activelor nete, în condiţiile în care cele mai mari fonduri sunt înregistrate în Luxemburg cu active nete totale de 1.704 miliarde de euro.

Luxemburg, ţară cunoscută drept un Mecca al fondurilor de investiţii pentru condiţiile fiscale şi de reglementare extrem de prietenoase, a încheiat trimestrul al treilea cu cel mai ridicat nivel de retrageri nete.

Altfel spus, investitorii au retras o sumă netă de 40 de miliarde de euro din fondurile luxemburgheze. Aproape jumătate din retragerile de bani din fondurile europene au fost înregistrate de fondurile luxemburgheze.

Perioada cuprinsă între 1 iulie şi 30 septembrie nu a fost deloc uşoară pentru fondurile franceze din care investitorii au retras 22 de miliarde de euro, în contextul în care aceştia s-au temut de impactul pe care l-ar putea avea asupra ţării un default necontrolat al Greciei.

Din fondurile greceşti au ieşit 255 de milioane de euro. Fondurile mutuale din Italia ocupă locul al treile în calsamentul ţărilor cu cele mai mari retrageri nete, respectiv de 6,1 miliarde de euro.

După retrageri de aproape 83 de miliarde de euro în trimestrul al treilea, fondurile mutuale au ajuns la active nete totale de 5.472 miliarde de euro la finele lunii septembrie, în scădere cu 7,1% faţă de trimestrul anterior şi mai puţin cu 9% faţă de începutul anului.

Numărul total de fonduri mutuale din Europa era de 36.225 la finele lunii septembrie, faţă de 36.559 la finele anului trecut. Cele mai numeroase rămân fondurile de acţiuni, care au pierdut mult din popularitate de la declanşarea crizei şi au înregistrat o înjumătăţire a activelor.

Alături de retragerile făcute de investitori, un impact negativ asupra activelor fondurilor mutuale l-a avut şi evoluţia pieţelor de acţiuni, având în vedere că activele fondurilor de acţiuni şi cele diversificate, care deţin o pondere de circa 50% din averea totală a fondurilor, au fost trase în jos de corecţiile de pe burse. În trimestrul al treilea, bursele din Europa au înregistrat scăderi puternice şi de până la minus 30% cum a fost cazul bursei austriece.

'

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO